Placuszki z cukinii. Przepis z książki "Jedz zielone"
Placuszki z cukinii to dobry pomysł na lekki obiad, lunch do pracy albo kolację.
Czas przygotowania - 45 minut Ilość porcji- 2
Składniki: 300 g cukinii 30 g cebuli 2 jaja 40 g jogurtu naturalnego 100 g mąki pełnoziarnistej pszennej 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz kilka łyżek oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię zetrzeć na tarce, lekko osolić, wymieszać i zostawić na ok. 25 min, aż puści sok. W międzyczasie kilka razy zagnieść cukinię, żeby woda szybciej wypływała. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
W misce wymieszać wszystkie składniki wraz z dokładnie odciśniętą cukinią. Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce masy i smażyć z każdej strony przez ok. 2 min.
Można podać z kleksem kwaśnej śmietany, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.