Trwa ładowanie...

Pochwalił się spektakularną przemianą. Jakubiak schudł, dzięki wyeliminowaniu dwóch rzeczy

 Karolina Rozmus
07.03.2023 12:53
Jakubiak przyznaje, że nie był na żadnej diecie, ograniczył tylko dwie rzeczy
Jakubiak przyznaje, że nie był na żadnej diecie, ograniczył tylko dwie rzeczy (East News)

Znany polski kucharz, dziennikarz kulinarny i autor programów kulinarnych w mediach społecznościowych pochwalił się niezwykłą przemianą. Przyznaje, że nie był na żadnej diecie, a mimo to udało mu się zrzucić całkiem sporo. W czym tkwi sekret Jakubiaka?

spis treści

1. "Był Tomek i nie ma Tomka"

Tomasz Jakubiak to występujący w programach telewizyjnych kucharz i dziennikarz kulinarny. Szerszej publiczności dał się poznać jako juror w siódmej edycji "MasterChef Junior", pojawia się też w telewizji śniadaniowej i jest gospodarzem programu "Jakubiak lokalnie".

Tomasz Jakubiak przeszedł sporą przemianę
Tomasz Jakubiak przeszedł sporą przemianę (Instagram)
Zobacz film: "Czy warto rezygnować z glutenu?"

Pisze książki i aktywnie działa w social mediach – jego konto na Instagramie obserwuje ponad 56 tys. osób. To tam właśnie pokazał swoją najnowszą fotkę. Zestawił ją z kilkoma zdjęciami sprzed metamorfozy.

"Był Tomek i nie ma Tomka" – pisze w poście, dodając, że "jakoś tak lepiej się człowiek czuje". Zapytany, ile kilogramów zniknęło, Jakubiak nie chciał uchylić rąbka tajemnicy.

Napisał, że dokładnie nie wie i że raczej skupiał się na "obwodach".

2. Sposób na zbędne kilogramy według Tomasza Jakubiaka

W krótkim poście kucharz zdradza, co odpowiada za pozbycie się zbędnych kilogramów.

"Zero diety, ale prawie zero glutenu i alko!" – pisze lakonicznie.

W jednym z komentarzy do nowego modelu żywienia Jakubiaka odwołała się Hanna Lis, pisząc, że gluten jest w stanie odstawić, ale rezygnacja "z węgli" jest znaczne trudniejsza. W odpowiedzi Jakubiak wyznał dziennikarce, że podczas kręcenia jednego z odcinków programu zdarzyło mu się popełnić mały grzeszek i zjeść cały bochenek chleba.

W innych komentarzach poza gratulacjami i słowami uznania pojawiły się też relacje osób, które również zrezygnowały z glutenu. Wśród nich nie brakowało zwolenników diety ketogenicznej, którzy potwierdzają, że daje świetne efekty.

Jeden z użytkowników Instagrama zwrócił jednak uwagę, że sukcesu Jakubiaka należy upatrywać nie w rezygnacji z alkoholu czy glutenu.

"Tuczy nadwyżka kaloryczna, a nie gluten. Po prostu odstawiając alko (swoją drogą musiało go być sporo), ograniczyłeś kalorie. Wszedłeś na deficyt. Ot i cała tajemnica" – napisał.

Mimo złej prasy glutenu warto wiedzieć, że badania nie potwierdzają, by istniał jakikolwiek związek między tym roślinnym białkiem a przybieraniem na wadze. Co więcej, lekarze i dietetycy nie zalecają eliminacji glutenu, jeśli nie mamy celiakii bądź nietolerancji glutenu.

Zupełnie inaczej oceniany jest alkohol, o którego szkodliwości eksperci z całego świata mówią nieustannie. Ponadto alkohol jest szczególnie kaloryczny i są to puste kalorie, bez żadnej wartości odżywczej. 50 ml wódki to 112 kcal, a wódki smakowe mogą mieć nawet więcej niż 130 kcal w 50 ml. Dla porównania jeden gram czystego etanolu to siedem kcal, podczas gdy jeden gram białka czy węglowodanów – zaledwie cztery kcal.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze