Podawali im żurawinę. Taki był skutek po miesiącu
Właściwości żurawiny dla układu moczowego są znane już od dawna. Teraz jednak badacze doszli do nowych wniosków dotyczących związku żurawiny ze zdrowiem układu krążenia.
1. Zdrowsze tętnice dzięki żurawinie
Żurawina to owoc, który od lat cieszy się uznaniem w kontekście wsparcia układu moczowego oraz odporności. Nowe badania sugerują jednak, że żurawina może również korzystnie wpływać na serce i układ krążenia, co otwiera zupełnie nowe perspektywy zastosowań.
Badanie, przeprowadzone przez naukowców z King’s College w Londynie, dostarczyło dowodów, że regularne spożywanie żurawiny może poprawić elastyczność tętnic, a tym samym wpłynąć na kondycję układu sercowo-naczyniowego i jego odporność na rozwój chorób.
W eksperymencie wzięło udział 45 osób, z których część przez miesiąc spożywała proszek z żurawiny, a część – substancję placebo. Już po dwóch godzinach od spożycia żurawiny u pacjentów obserwowano pozytywne zmiany w układzie krwionośnym, a po miesiącu efekty były trwałe. Wyniki badania opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym "Food & Function".
Badacze, pod kierunkiem dr Any Rodriguez-Mateos, odkryli, że żurawina znacząco wpływa na stężenie polifenoli i ich metabolitów we krwi, co sprzyja elastyczności naczyń krwionośnych. To z kolei może obniżyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Z badania przeprowadzonego w Londynie wynika, że wystarczy spożywać 100 gram świeżej lub suszonej żurawiny dziennie, aby zaobserwować pozytywny wpływ na układ krążenia.
2. Jakie korzyści niesie żurawina dla organizmu?
Żurawina to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych. Owoce te dostarczają organizmowi minerałów, takich jak magnez, potas czy żelazo, które wspierają prawidłową pracę mięśni oraz kondycję kości.
Żurawina obfituje także w witaminy, w tym te z grup A, C, E, K oraz witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego, wzmacniają skórę, a także pełnią kluczową rolę w procesach metabolicznych.
Jednym z najważniejszych składników żurawiny są jednak polifenole – silne przeciwutleniacze, które pomagają neutralizować wolne rodniki. W owocach tych znajdziemy również proantocyjanidyny, które wspomagają zdrowie dróg moczowych i są znane z właściwości przeciwdrobnoustrojowych. Działają one na zasadzie blokowania przylegania bakterii do ścian dróg moczowych, co wspomaga ochronę przed infekcjami i przyspiesza zwalczanie tych istniejących.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl