Podnosi trójglicerydy, prowadzi do udaru. Przyznał się co czwarty badany

Badania przeprowadzone przez naukowców z School of Life Course & Population Sciences wykazały, że choć wielu z nas decyduje się na zdrowe posiłki główne, to co czwarta osoba czerpie codzienną dawkę energii głównie z przekąsek niskiej jakości. Tym samym niweczy cały trud włożony w zdrową konsumpcję! Są na to twarde dowody.

Co czwarta osoba niweczy korzyści ze zdrowego odżywiania. Wszystko przez jeden błądCo czwarta osoba niweczy korzyści ze zdrowego odżywiania. Wszystko przez jeden błąd
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najpopularniejsze przekąski

Aż 95 proc. uczestników badań ZOE PREDICT, w których wzięło udział 854 osób, przyznaje się do spożywania przynajmniej dwie przekąski każdego dnia. Co więcej, 47 proc. z nich to wystarcza, 29 proc. zaś uważa, że dwie przekąski to jednak za mało.

- Biorąc pod uwagę to, jak wielu z nas podjada, powinniśmy dążyć do zamiany niezdrowych przekąsek, takich jak chipsy czy ciasteczka, na zdrowsze alternatywy. To prosty, ale skuteczny sposób na poprawę wskaźników zdrowotnych - podkreśla dr Sarah Berry z King's College w Londynie i główna badaczka w projekcie ZOE.

Tymczasem analiza przekąsek wykazała, że najpopularniejszymi wyborami były ciasteczka, owoce, orzechy, nasiona, sery, ciasta i batony zbożowe. Najwięcej kalorii dostarczały ciasta, płatki śniadaniowe oraz słodycze.

Dieta dla oka

Stan zdrowia zależny od rodzaju przekąski

Aż 26 proc. uczestników badań przyznało, że choć spożywa zdrowe posiłki główne, to jednak sięga po przekąski niskiej jakości. Jak się okazuje, wybór przetworzonej żywności i słodyczy doprowadził ich do gorszych wskaźników zdrowotnych, częstszego doznawania uczucia głodu, wyższego BMI, większego stężenia trójglicerydów po posiłku oraz większej ilości tłuszczu trzewnego. To z kolei zwiększa u nich ryzyko udaru, chorób układu krążenia i otyłości.

Uczestnicy, którzy sięgali po wysokiej jakości przekąski, takie jak orzechy czy świeże owoce, mieli znacznie lepsze wskaźniki zdrowia i często utrzymywali prawidłową masę ciała. Ponadto, przekąski tego typu skutkowały lepszym zdrowiem metabolicznym i redukcją uczucia głodu.

Czas na przekąskę

Kolejnym istotnym odkryciem było to, że czas spożywania przekąsek miał kluczowe znaczenie. Osoby, które jadły przekąski po 21:00, charakteryzowały się gorszymi wskaźnikami krwi, a przekąski spożywane przez nich o tej porze były zazwyczaj wysokoenergetyczne, bogate w tłuszcze i cukry.

Podsumowując, wybór zdrowych przekąsek oraz dostosowanie ich do reszty diety ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Nawet zdrowy posiłek główny może zostać zniweczony przez niezdrowe podjadanie, które zwiększa ryzyko poważnych chorób.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka