Polacy go uwielbiają. Niewielu wie, ze zwiększa ryzyko zakrzepicy
Powstające w naczyniach krwionośnych zakrzepy mogą być śmiertelnie niebezpieczne. Okazuje się, że jednym z czynników ryzyka ich powstawania jest dieta obfitująca w pewien składnik. Odpowiada on za wysoki poziom złego cholesterolu, a w konsekwencji za zgubną dla żył miażdżycę.
1. Te napoje mogą powodować zakrzepicę
O miażdżycy będącej skutkiem zbyt wysokiego poziomu cholesterolu najczęściej mówi się w kontekście źle zbilansowanej diety obfitującej w produkty przetworzone oraz tłuszcz. Okazuje się, że elementem diety, który może przyczynić się do choroby, jest także to, co pijemy.
Podwyższony poziom lipoprotein niskiej gęstości, potocznie zwanych "złym" cholesterolem, a także stres oksydacyjny oraz stany zapalne potęgują ryzyko miażdżycy. Za tymi problemami natomiast stać może cukier.
Miażdżyca, a także otyłość z kolei to podwyższone ryzyko zakrzepicy. Tworzące się w żyłach zakrzepy utrudniają lub wręcz uniemożliwiają prawidłowy przepływ krwi. Najczęściej groźne zatory powstają w żyłach głęboko położonych, w obrębie ud czy bioder, a nawet wątroby. Gdy jednak zakrzep oderwie się od ściany żyły, może przemieścić się do naczyń płucnych, w kilka sekund prowadząc do zatoru w płucach.
2. Te napoje mogą zwiększać ryzyko zakrzepicy
Cukier ma działanie prozapalne, odpowiada za podwyższone ryzyko hipercholesterolemii, może też, nasilając stany zapalne, promować przyspieszoną agregację płytek krwi.
Według ekspertów z Cleveland Clinic "dieta bogata w cukier sprawia, że twoja wątroba syntetyzuje więcej "złego" cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), a w dodatku powoduje obniżenie poziomu tego "dobrego" cholesterolu.
Unikanie cukru to jednak nie tylko rezygnacja z ciastek, ale też z napojów takich jak:
- napoje gazowane,
- soki dosładzane cukrem, w tym także tzw. nektary,
- napoje energetyczne,
- syropy, tzw. koncentraty soków do rozcieńczania z wodą.
- Napoje gazowane czy piwa bezalkoholowe smakowe to nic dobrego – bomba kaloryczna przeładowana cukrem – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny i dodaje, że prozapalne działanie cukru odbija się negatywnie na całym organizmie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl