Polacy kochają te ryby. Warto jeść nie tylko od święta
Choć do Wigilii jeszcze kilka tygodni, po niektóre świąteczne przysmaki warto sięgnąć już dzisiaj. By śledź trafił na stół, nie trzeba specjalnej okazji. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe, dlatego warto je jeść jak najczęściej.
1. Smaczne i zdrowe
Regularne jedzenie śledzi może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Kluczowe znacznie ma tu ich zawartość. To bogate źródło wielu witamin i minerałów, niezwykle istotnych dla prawidłowej pracy całego organizmu.
Śledzie zawierają: kwasy omega-3, witaminy A, D, E, z grupy B, potas, żelazo, jod, cynk.
Co ciekawe, śledzie należą do tłustych ryb, ale mają mało kalorii. 100 gramów tej ryby dostarcza tylko 160 kalorii, przez co są świetnym wyborem żywieniowym dla osób, które dbają o linię lub zmagają się z nadprogramowymi kilogramami.
Co jeszcze może zdziałać ta popularna w Polsce ryba?
Niewątpliwą korzyścią jest też pomoc w regulacji ciśnienia i redukcji tzw. złego cholesterolu LDL. Efekt? Mniejsze ryzyko chorób serca i miażdżycy.
2. Wspierają mózg i jelita
Na takiej diecie skorzysta także wzrok, skóra, a także kości. Nie można pominąć pozytywnego wpływu na pamięć i koncentrację, gospodarkę hormonalną czy układ odpornościowy.
Dzięki zawartości kwasów omega-3, wspierają metabolizm, przez co pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Dodatkową zaletą śledzi jest ich uniwersalność. Świetnie sprawdzą się solo, ale też składnik wielu sałatek czy dodatek do potraw.
By śledzie były smaczne, warto je wcześniej namoczyć w mleku. Ich smak będzie wtedy bardziej delikatny, a mięso bardziej kruche. Ponadto pozbędziemy się nadmiaru soli.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl