Trwa ładowanie...

Śledzie – właściwości, w oleju, po kaszubsku

Śledzie są jedną z najpopularniejszych ryb, która gości na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Śledzie są traktowane jako pospolite i mało wyszukane ryby, co jest błędnym przekonaniem. Należy im oddać, że zawierają niezliczoną ilość wartości odżywczych i są sojusznikiem naszego organizmu. Śledzie w oleju, w śmietanie, po kaszubsku, czy w curry – istnieje tyle sposobów na śledzie, ile jesteśmy w stanie sobie tylko wyobrazić.

Zobacz film: "Jak odróżnić matiasy od innych śledzi?"

spis treści

1. Śledzie – właściwości

Śledzie kojarzą się nam jako tłusta ryba. W rzeczywistości nie zawierają dużej ilości kalorii – w 100 gramach znajdziemy ich 160. Mają w swoim składzie mnóstwo mikroelementów i składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm:

  • Kwas omega-3 (nienasycony kwas tłuszczowy) – przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczów,
  • Witamina A, B, D i E – działanie antynowotworowe, wzmocnienie skóry, włosów, paznokci i kości, wspomaganie układu nerwowego, ta ostatnia działa przeciwmiażdżycowo,
  • Białko – niezbędny składnik właściwego odżywania,
  • Jod – reguluje hormon tarczycy,
  • Wapń – składnik i budulec kości,
  • Żelazo – przeciwdziała anemii,
  • Składniki mineralne – fosfor, magnez, fluor, siarka, potas, mangan
Dlaczego warto jeść śledzie?
Dlaczego warto jeść śledzie? [6 zdjęć]

Śledzie królują na wigilijnych stołach. Jedni je uwielbiają, inni – nie mogą znieść ich smaku i zapachu....

zobacz galerię

2. Śledzie w oleju

Śledzie w oleju - składniki:

  • 8-10 filetów śledziowych typu matias,
  • 2 cytryny,
  • Musztarda francuska (słoik),
  • 2 duże cebule,
  • Ziele angielski, liście laurowe, pieprz,
  • ½ szklanki oleju

Sposób przyrządzenia śledzi w oleju:

  • Osusz uprzednio namoczone śledzie.
  • Każdy filet z jednej strony posmaruj musztardą francuską, po czym pokrój na niewielkie prostokąty.
  • Ułóż śledzia z pozostałymi składnikami warstwowo w słoiku – śledź, cebula, przyprawy, śledź, cebula itd., a każdą warstwę skrop dużą ilością soku z cytryny.
  • Na samym wierzchu powinna znajdować się cebula.
  • Odstaw dokładnie zakręcony słoik na 2-3 dni do lodówki.
  • Po upływie tego czasu, śledzie są gotowe do jedzenia.

3. Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku składniki:

  • 500 g płatów śledziowych (5 sztuk),
  • 2 duże cebule,
  • 2 średnie ogórki kiszone,
  • 8 łyżek oleju,
  • 4 łyżki octu,
  • 5 suszonych śliwek,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu,
  • przyprawy: majeranek, pieprz zmielony, ziele angielski, liść laurowy.

Warto wiedzieć:

Sposób przyrządzenia śledzi po kaszubsku

  • Włóż śledzie do miski i wypłucz je z soli w zimnej wodzie. Kilkakrotnie zmień wodę, po czym odstaw na pół godziny. Po osuszeniu, pokrój śledzie w 2-centymetrowe kawałki.
  • Pokrojone śledzie włóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Pozostaw mieszankę na pół godziny, co jakiś czas mieszając.
  • Obierz i pokrój cebulę w półplastry, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do niej przyprawy: pieprz zmielony, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Smaż przez maksymalnie 2 minuty.
  • Dodaj pokrojone suszone śliwki i smaż na średnim płomieniu przez ok 2-3 minuty, a następnie dołóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat, keczup i tak połączone składniki smaż na małym płomieniu jeszcze przez 2 minuty.
  • Połączone składniki odstaw do wystudzenia. Następnie ułóż warstwami w słoiku na przemian ze śledziami wyjętymi z octu i wstaw do lodówki na minimum dobę.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.