Śledzie – właściwości, w oleju, po kaszubsku
Śledzie są jedną z najpopularniejszych ryb, która gości na naszych stołach zarówno od święta, jak i na co dzień. Śledzie są traktowane jako pospolite i mało wyszukane ryby, co jest błędnym przekonaniem. Należy im oddać, że zawierają niezliczoną ilość wartości odżywczych i są sojusznikiem naszego organizmu. Śledzie w oleju, w śmietanie, po kaszubsku, czy w curry – istnieje tyle sposobów na śledzie, ile jesteśmy w stanie sobie tylko wyobrazić.
1. Śledzie – właściwości
Śledzie kojarzą się nam jako tłusta ryba. W rzeczywistości nie zawierają dużej ilości kalorii – w 100 gramach znajdziemy ich 160. Mają w swoim składzie mnóstwo mikroelementów i składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm:
- Kwas omega-3 (nienasycony kwas tłuszczowy) – przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczów,
- Witamina A, B, D i E – działanie antynowotworowe, wzmocnienie skóry, włosów, paznokci i kości, wspomaganie układu nerwowego, ta ostatnia działa przeciwmiażdżycowo,
- Białko – niezbędny składnik właściwego odżywania,
- Jod – reguluje hormon tarczycy,
- Wapń – składnik i budulec kości,
- Żelazo – przeciwdziała anemii,
- Składniki mineralne – fosfor, magnez, fluor, siarka, potas, mangan
2. Śledzie w oleju
Śledzie w oleju - składniki:
- 8-10 filetów śledziowych typu matias,
- 2 cytryny,
- Musztarda francuska (słoik),
- 2 duże cebule,
- Ziele angielski, liście laurowe, pieprz,
- ½ szklanki oleju
Sposób przyrządzenia śledzi w oleju:
- Osusz uprzednio namoczone śledzie.
- Każdy filet z jednej strony posmaruj musztardą francuską, po czym pokrój na niewielkie prostokąty.
- Ułóż śledzia z pozostałymi składnikami warstwowo w słoiku – śledź, cebula, przyprawy, śledź, cebula itd., a każdą warstwę skrop dużą ilością soku z cytryny.
- Na samym wierzchu powinna znajdować się cebula.
- Odstaw dokładnie zakręcony słoik na 2-3 dni do lodówki.
- Po upływie tego czasu, śledzie są gotowe do jedzenia.
3. Śledzie po kaszubsku
Śledzie po kaszubsku składniki:
- 500 g płatów śledziowych (5 sztuk),
- 2 duże cebule,
- 2 średnie ogórki kiszone,
- 8 łyżek oleju,
- 4 łyżki octu,
- 5 suszonych śliwek,
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu,
- przyprawy: majeranek, pieprz zmielony, ziele angielski, liść laurowy.
Warto wiedzieć:
Sposób przyrządzenia śledzi po kaszubsku
- Włóż śledzie do miski i wypłucz je z soli w zimnej wodzie. Kilkakrotnie zmień wodę, po czym odstaw na pół godziny. Po osuszeniu, pokrój śledzie w 2-centymetrowe kawałki.
- Pokrojone śledzie włóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Pozostaw mieszankę na pół godziny, co jakiś czas mieszając.
- Obierz i pokrój cebulę w półplastry, a następnie zeszklij ją na patelni. Dodaj do niej przyprawy: pieprz zmielony, liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek. Smaż przez maksymalnie 2 minuty.
- Dodaj pokrojone suszone śliwki i smaż na średnim płomieniu przez ok 2-3 minuty, a następnie dołóż pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat, keczup i tak połączone składniki smaż na małym płomieniu jeszcze przez 2 minuty.
- Połączone składniki odstaw do wystudzenia. Następnie ułóż warstwami w słoiku na przemian ze śledziami wyjętymi z octu i wstaw do lodówki na minimum dobę.