Polacy nie doceniają tej przyprawy. Może uchronić przed rakiem i otyłością
Przyprawy podnoszą walory smakowe potraw, ale również mogą uchronić nas przed niebezpiecznymi schorzeniami, zarówno ostrymi, jak i przewlekłymi. Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców wykazało, że spożywanie kwercetyny, jednego z ważnych składników sproszkowanej cebuli, może przeciwdziałać otyłości.
1. Cebula w proszku – właściwości zdrowotne
Cebula w proszku zawiera w swoim składzie szereg cennych witamin oraz minerałów. Obfituje między innymi w sód, cynk, wapń, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę A, miedź, potas, witaminę E, witaminę K, fosfor, mangan, witaminy z grupy B oraz selen. Przyprawa ta stanowi również cenne źródło antykancerogennej oraz przeciwzapalnej substancji - kwercetyny.
Czerwone oraz żółte cebule stanowią najlepsze źródła kwercetyny naturalnego pochodzenia. Silny związek antyoksydacyjny występuje również w kapuście, kalafiorze, cykorii, czosnku, jarmużu, brokułach, pietruszce. Oprócz tego kwercetynę można znaleźć w jabłkach, owocach cytrusowych, skórkach winogronowych.
2. Ta przyprawa może uchronić cię przed otyłością
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym Nutrients sugerują, że bogata w kwercetynę cebula może zapobiegać powszechnej chorobie cywilizacyjnej - otyłości. Japońscy badacze, Jun Nishihira, Masuko Kobori, Mie Nishimura oraz Tokato Muro, postanowili sprawdzić wpływ codziennego spożycia cebuli bogatej w kwercetynę na tłuszcz trzewny.
W ich badaniu naukowym udział wzięło siedemdziesięciu zdrowych Japończyków, których wskaźnik masy ciała (BMI) wynosił ≥ 23 i < 30.
Ludzi biorących udział w doświadczeniu podzielono na dwie grupy. Pierwszej grupie ochotników podawano przez 12 tygodni 9 g sproszkowanej cebuli dziennie. Druga grupa zamiast sproszkowanej cebuli otrzymywała placebo.
Naukowcy na koniec wzięli pod uwagę analizę składu ciała oraz wyniki testów biologicznych i hematologicznych. Specjaliści dokładnie przyjrzeli się wynikom komputerowego pomiaru tłuszczu brzusznego badanych (tłuszcz brzuszny został zmierzony za pomocą skanowania tomografii komputerowej w pierwszym i dwunastym tygodniu badania).
Nie zaobserwowano istotnych różnic w obszarze trzewnej tkanki tłuszczowej (VFA) pomiędzy obiema grupami. Niemniej jednak, u pacjentów z mniejszym cholesterolem lipoprotein o wysokiej gęstości, spożywających codziennie kwercetynę obszar tłuszczu trzewnego był znacząco niższy. Zgodnie z wynikami przedstawionymi w abstrakcie wśród uczestników spożywających sproszkowaną cebulę odnotowano również niższą aminotransferazę alaninę.
3. Kwercetyna i jej antynowotworowe działanie
Spożywanie sproszkowanej cebuli, a dokładnie zawartej w niej kwercetyny może wykazywać działanie antykancerogenne. Substancja należąca do grupy bioaktywnych związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym może hamować rozrost zmian nowotworowych np. guza piersi, guza okrężnicy czy szyjki macicy.
Warto dodać, że cebula, zarówno świeża, jak i ta sproszkowana może być śmiało spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Warzywo to zawiera bardzo mało kalorii - zaledwie 44 kalorie w 100 gramach produktu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl