W marcu są najzdrowsze. Weź duży koszyk, bo zbiory mogą być okazałe
Mimo kapryśnej pogody marcowa "apteka natury" pełna jest dobrodziejstw. Po zioła nie trzeba wybierać się daleko, bo niektóre z nich rosną dziko w przydomowych ogródkach i na miejskich terenach zielonych.
1. Baziowe mleko. Profilaktyka zawału i udaru
W marcu warto bacznie rozglądać się za leczniczymi ziołami, bo właśnie teraz mają najwięcej właściwości. Możemy śmiało sięgać po listki i pączki brzozy, zbierać korę kasztanowca, wierzby czy kruszyny, pączki sosny i szypułki skrzypu polnego. Co ciekawe, także lubiane przez małych i dużych kotki czy też bazie, czyli kwitnące pąki wierzby, mają wiele cennych właściwości prozdrowotnych.
Puchate kotki zawierają salicylany, składniki kwasu acetylosalicylowego obecnego w formie syntetycznej w lekach. Napar z bazi hamuje agregację płytek krwi, a dzięki działaniu przeciwzakrzepowemu i przeciwmiażdżycowemu może się sprawdzić w profilaktyce udaru mózgu czy zawału serca.
Tzw. mleko baziowe ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, dlatego dawniej podawane było podczas przeziębienia czy grypy. Wykonanie napoju jest banalne: wystarczy zagotować szklankę mleka z łyżką pączków, zostawić na dziesięć minut, a potem ewentualnie przecedzić.
2. Trzy wiosenne ziółka. Do sałatki i na kanapkę
Niestety Polacy po nich depczą, a warto podczas wiosennych spacerów bacznie wyglądać takich ziół jak:
- przytulia - redukuje stany zapalne i obrzęki, a także oczyszcza krew, limfę i drogi oddechowe,
- ziarnopłon wiosenny - neutralizuje wirusy, bakterie i grzyby; działa moczopędnie i odtruwająco,
- podbiał - ma działanie przeciwzapalne, a wraz z tymiankiem rewelacyjnie sprawdza się w infekcjach gardła i układu oddechowego,
- pierwiosnek lekarski - zarówno kwiaty, jak i korzenie mają działanie napotne, moczopędne oraz przeciwzapalne, może więc wspierać leczenie infekcji dróg oddechowych i moczowych.
W marcu można też zbierać trzy wyjątkowo smaczne zioła. Pierwszy to bluszczyk kurdybanek, którego młode listki mają lekko korzenny, ziołowy smak podkręcający smak sałatek. Bluszczyk odtruwa, wspiera serca i układ nerwowy.
Do sałatki i kanapek z powodzeniem można dodawać także szczawik zajęczy. Delikatne listki są lekko kwaskowate, zawierają za to pokaźne ilości witaminy C. Z tego powodu szczawikiem leczono kiedyś szkorbut.
Wczesną wiosną można też korzystać z liści czosnku niedźwiedziego, bo właśnie w marcu przed kwitnieniem w młodych listkach znajduje się najwięcej wartości, w tym żelaza czy związków siarki. Należy jednak pamiętać, że roślina pod częściową ochroną, dlatego czosnek posadź u siebie w ogródku lub na działce, a nie zbieraj go w lesie.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl