Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają. Niestety nie wiedzą, jak działa na serce

Avatar placeholder
Bianka Koralewska 13.07.2024 13:53
Rafinowane zboża zwiększają ryzyko choroby wieńcowej
Rafinowane zboża zwiększają ryzyko choroby wieńcowej (Getty Images)

Rafinowane zboża zwiększają ryzyko choroby wieńcowej. Do takich wniosków doszli irańscy badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych.

spis treści

1. Zabójcze dla serca. Szkodzą jak tłuszcz i cukier

Zespół naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie dowiódł, że dieta bogata w ziarna rafinowane może przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej, inaczej nazywanej niedokrwienną chorobą serca. Schorzenie jest efektem niedotlenienia komórek mięśnia sercowego, a jego objawy są niecharakterystyczne, co utrudnia diagnozę.

- Niestety, dietę bogatą w rafinowane zboża można porównać do diety opartej na niezdrowych cukrach i tłuszczach - potwierdza główny autor badania, dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei. Wynika to z faktu, że w procesie rafinacji ziarna zbóż są mielone i oczyszczane z otrębów, zarodków, wielu składników odżywczych i większości błonnika.

Zobacz film: "Zalety spożywania owsianki każdego dnia"

Dr Gaskarei zaznaczył również, że wiele badań wskazuje na globalny wzrost spożycia rafinowanych ziaren.

- Biała mąka przede wszystkim działa prozapalnie i w tym mechanizmie może zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy nawet nowotworów - alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Rafinacja pozbawia zboża m.in. błonnika
Rafinacja pozbawia zboża m.in. błonnika (Pixabay)

2. Zamień na produkty pełnoziarniste

Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto ograniczyć rafinowane zboża - ich nadmiar w diecie może prowadzić do niedoborów błonnika. Ten z kolei ma niebagatelne znaczenie w kontekście profilaktyki raka jelita grubego.

Alternatywą jest spożywanie produktów pełnoziarnistych i do tego zachęca dr Gaskarei.

Również Światowa Organizacja Zdrowia i American Heart Association podkreślają, że zdrowa dieta powinna składać się z warzyw, owoców, roślin strączkowych, ryb i produktów pełnoziarnistych. Taka dieta jest kluczowa w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, ale i innych chorób uznawanych za cywilizacyjne, jak cukrzyca, otyłość oraz nowotwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze