Polacy się zajadają. Niestety nie wiedzą, jak działa na serce
Rafinowane zboża zwiększają ryzyko choroby wieńcowej. Do takich wniosków doszli irańscy badacze z Uniwersytetu Nauk Medycznych.
1. Zabójcze dla serca. Szkodzą jak tłuszcz i cukier
Zespół naukowców z Uniwersytetu Nauk Medycznych w Isfahanie dowiódł, że dieta bogata w ziarna rafinowane może przyczynić się do rozwoju choroby wieńcowej, inaczej nazywanej niedokrwienną chorobą serca. Schorzenie jest efektem niedotlenienia komórek mięśnia sercowego, a jego objawy są niecharakterystyczne, co utrudnia diagnozę.
- Niestety, dietę bogatą w rafinowane zboża można porównać do diety opartej na niezdrowych cukrach i tłuszczach - potwierdza główny autor badania, dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei. Wynika to z faktu, że w procesie rafinacji ziarna zbóż są mielone i oczyszczane z otrębów, zarodków, wielu składników odżywczych i większości błonnika.
Dr Gaskarei zaznaczył również, że wiele badań wskazuje na globalny wzrost spożycia rafinowanych ziaren.
- Biała mąka przede wszystkim działa prozapalnie i w tym mechanizmie może zwiększać ryzyko rozwoju różnych chorób, m.in. chorób układu krążenia, cukrzycy, chorób stawów czy nawet nowotworów - alarmowała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.
2. Zamień na produkty pełnoziarniste
Jest jeszcze jeden powód, dla którego warto ograniczyć rafinowane zboża - ich nadmiar w diecie może prowadzić do niedoborów błonnika. Ten z kolei ma niebagatelne znaczenie w kontekście profilaktyki raka jelita grubego.
Alternatywą jest spożywanie produktów pełnoziarnistych i do tego zachęca dr Gaskarei.
Również Światowa Organizacja Zdrowia i American Heart Association podkreślają, że zdrowa dieta powinna składać się z warzyw, owoców, roślin strączkowych, ryb i produktów pełnoziarnistych. Taka dieta jest kluczowa w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, ale i innych chorób uznawanych za cywilizacyjne, jak cukrzyca, otyłość oraz nowotwory.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl