Trwa ładowanie...

Znajdują się w diecie każdego z nas. Mogą doprowadzić do zawału serca

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 09.10.2022 18:47
Przyczyniają się do przedwczesnej choroby wieńcowej
Przyczyniają się do przedwczesnej choroby wieńcowej (Getty Images)

Wysoka podaż czerwonego mięsa, tłuszczów nasyconych, w tym tłuszczów trans, spożywanie nadmiernej ilości alkoholu to niejedyne czynniki związane z dietą, które wpływają destrukcyjnie na serce. W świetle najnowszych badań jest jeszcze jeden wysoce szkodliwy element diety – rafinowane węglowodany.

spis treści

1. Mogą prowadzić do przedwczesnej choroby wieńcowej

Najnowsze wyniki badań przeprowadzonych na populacji irańskiej zostaną zaprezentowane podczas American College of Cardiology Middle East 2022. Wskazują one, że wysokie spożycie rafinowanych zbóż podnosi ryzyko przedwczesnego wystąpienia choroby wieńcowej – to jest u mężczyzn w wieku poniżej 55. roku życia i kobiet poniżej 65. roku życia. Z kolei wysokie spożycie zbóż pełnoziarnistych obniża to ryzyko, wykazując działanie protekcyjne na układ sercowo-naczyniowy.

Choroba wieńcowa ma związek z niedostatecznym ukrwieniem serca, a zatem i zaopatrzeniem w tlen serca, co wynika ze zwężenia światła tętnic obwodowych. Najczęściej podłożem niedokrwiennej choroby serca jest miażdżyca związana z odkładaniem blaszki w naczyniach, a to z kolei jest konsekwencją niewłaściwej diety.

Zobacz film: "Leczenie chorób serca"

2. Dlaczego ziarna rafinowane nam nie służą?

- Dietę, która obejmuje spożywanie dużej ilości niezdrowych i rafinowanych zbóż, można uznać za podobną do diety zawierającej dużo niezdrowych cukrów i olejów – mówi wprost dr Mohammad Amin Khajavi Gaskarei z Isfahan Cardiovascular Research Center i Cardiovascular Research Institute na Isfahan University of Medical Sciences w Isfahanie w Iranie oraz główny autor badania.

Pełnoziarniste produkty wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy
Pełnoziarniste produkty wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy (Pixabay)

Rafinowane ziarna to te, które w procesie produkcji zostały oczyszczone z zarodków, otrębów oraz dobroczynnego błonnika. Biała mąka pozbawiona jest też minerałów oraz części witamin z grupy B.

Tymczasem od dawna wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), ale też American Heart Association (AHA) mówią o tym, że węglowodany w diecie powinny w dużej mierze pochodzić od produktów pełnoziarnistych.

- Ponieważ coraz więcej badań wskazuje na wzrost spożycia rafinowanych ziaren na całym świecie, a także wpływ na ogólny stan zdrowia, ważne jest, abyśmy znaleźli sposoby zachęcania i edukowania ludzi w zakresie korzyści płynących ze spożywania pełnego ziarna – podkreśla dr Gaskarei.

- Taktyki, które powinniśmy rozważyć, obejmują edukowanie o lepszych wyborach żywieniowych w szkołach i kampanie skierowane do ogółu społeczeństwa prowadzone prostym, zrozumiałym dla wszystkich językiem. Powinniśmy o tym mówić także w programach telewizyjnych, na konferencjach medycznych i publikować jak najwięcej badań na ten temat. Lekarze muszą również prowadzić takie rozmowy ze swoimi pacjentami – dodaje.

Z badania płynie jasny wniosek – by cieszyć się zdrowym sercem, lepiej wykluczmy z diety słodkie wypieki piekarnicze, ciasta z cukierni, pizzę i makarony z białej mąki. W ich miejsce powinny pojawić się pieczywo z mąki razowej, makaron pełnoziarnisty czy otręby.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze