Trwa ładowanie...

Pomaga przy zapchanych jelitach, chroni przed rakiem. Jedz codziennie

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 04.09.2024 14:41
Chroni przed rakiem i zapobiega miażdżycy. To prawdziwa królowa roślin strączkowych
Chroni przed rakiem i zapobiega miażdżycy. To prawdziwa królowa roślin strączkowych (Getty Images)

Ciecierzyca to prawdziwa królowa roślin strączkowych, która może z powodzeniem zastąpić mięso w codziennej diecie. Jest nie tylko pożywna, ale także wyjątkowo zdrowa, pełna białka i innych wartościowych składników. Jej delikatny smak sprawia, że można ją łatwo włączyć do menu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób szukających roślinnych zamienników w kuchni.

spis treści

1. Zalety zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni ją świetnym wyborem dla wegetarian i wegan. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu stanowi tzw. "kompletne białko". Oznacza to, że jest równie wartościowa, co białko pochodzące z mięsa, ale bez tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Dodatkowo, jej wysoka zawartość błonnika wspiera zdrowie jelit, ułatwiając trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Z kolei niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to idealny wybór dla osób z cukrzycą lub dbających o prawidłowe wartości cukru we krwi.

Zobacz film: "Ciecierzyca. Dlaczego warto ją wybrać zamiast mięsa?"

Ciecierzyca jest również bogata w minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu nie tylko wspomaga układ nerwowy i kostny, ale także poprawia pracę serca. Zawarty w niej błonnik rozpuszczalny, rafinoza, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit, a ciecierzyca może chronić przed chorobami takimi jak miażdżyca czy rak jelita grubego

2. Jak wykorzystać ciecierzycę w kuchni?

Ciecierzyca jest niezwykle wszechstronna i może być wykorzystywana na wiele sposobów w kuchni. Można z niej przygotować hummus - popularną pastę, która doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, warzyw czy krakersów. Można ją także dodać do sałatek, gulaszy, zup czy dań jednogarnkowych, zastępując mięso.

Ciecierzyca doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa w potrawach takich jak curry, gulasze, a nawet w burgerach warzywnych. Z jej ziaren można też przygotować pyszne i zdrowe przekąski, takie jak pieczona ciecierzyca z przyprawami.

Warto spróbować także deserów na bazie ciecierzycy, takich jak ciasteczka lub czekoladowe musy, które dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są nie tylko smaczne, ale także pożywne.

3. Ciecierzyca jako zamiennik innych produktów

Ciecierzyca z powodzeniem zastąpi mięso, dzięki swojemu bogatemu składowi białkowemu. Może być także alternatywą dla nabiału w dietach roślinnych - np. w formie pasty do kanapek.

Ciecierzyca może również zastąpić jajka w niektórych przepisach, np. w wegańskich ciastkach, dzięki wodzie z jej puszki (aquafaba), która idealnie ubija się na pianę i może być używana jako zamiennik białek jaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze