Pomaga zredukować tkankę tłuszczową z brzucha. Jedz, nie żałuj sobie
Pierwszy kompleksowy przegląd naukowy, obejmujący 19 badań klinicznych oraz pięć obserwacyjnych, został opublikowany w czasopiśmie Nutrients i dostarczył wyjątkowo zachęcających wyników dotyczących wpływu awokado hass na zdrowie. Co dokładnie ustalili naukowcy?
1. Kluczowe korzyści zdrowotne awokado hass
1.1. Zdrowie sercowo-naczyniowe
Awokado hass przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, zwłaszcza u osób z nadwagą lub otyłością, które borykają się z dyslipidemią. Efekty te są osiągane dzięki zmniejszeniu poziomu trójglicerydów i utlenianiu LDL oraz wsparciu zdrowia śródbłonka naczyń.
1.2. Kontrola wagi
Regularne spożywanie awokado hass może wspomagać utratę wagi i redukcję trzewnej tkanki tłuszczowej, co jest kluczowe w zapobieganiu nadwadze i otyłości.
1.3. Wpływ na funkcje poznawcze
Awokado hass wykazuje pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, zwłaszcza u osób starszych oraz dorosłych z nadwagą. Poprawia m.in. funkcje wykonawcze kory czołowej.
1.4. Zdrowie mikroflory jelitowej
Spożywanie awokado hass promuje rozwój korzystnej mikroflory jelitowej i pozytywnie wpływa na metabolity w kale. Sprzyja też zwiększeniu liczebności bakterii biorących udział w fermentacji błonnika, co prowadzi do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA).
2. Unikalne właściwości odżywcze awokado hass
Awokado Hass wyróżnia się unikalną kombinacją właściwości odżywczych, które przyczyniają się do jego korzystnego działania na zdrowie. Są to:
- wysoki stosunek nienasyconych do tłuszczów nasyconych (podobny do tego w oliwie z oliwek),
- bogactwo prebiotycznego i lepkiego błonnika,
- niska gęstość energetyczna,
- zawartość emulsji kwasu oleinowego i wody, która zwiększa wchłanianie karotenoidów z innych spożywanych produktów.
Według naukowców najlepsze efekty zdrowotne osiągniemy poprzez spożywanie awokado hass jako elementu diety śródziemnomorskiej.
3. Czym się różni awokado hass od "zwykłego" awokado?
Awokado hass ma ciemną, niemal czarną skórkę, która staje się bardziej chropowata i ciemnieje, gdy owoc dojrzewa. Jest to praktyczny wskaźnik jego dojrzałości. W przeciwieństwie do innych odmian, nie zachowuje na zewnątrz zielonego koloru. Miąższ awokado hass jest kremowy, bogaty w smaku i nieco orzechowy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl