Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Makarony z warzyw – jak przygotować, z czym jeść? Rodzaje makaronów bez pszenicy

 Katarzyna Kurek
12.04.2024 16:45
Makaron z warzyw można przygotować z cukinii lub selera
Makaron z warzyw można przygotować z cukinii lub selera (Adobe Stock)

Makaron z warzyw to doskonały pomysł na zdrowy, smaczny i pełnowartościowy posiłek. Choć kojarzy się głównie z obiadem wege, to jednak dobrze łączy się on także z mięsem. Dania z makaronem warzywnym są również dobrą opcją dla osób na diecie bezglutenowej. Z jakich warzyw zrobić makaron? Jak go przygotować i z czym serwować? Jakie makarony roślinne można obecnie kupić?

spis treści

1. Z jakich warzyw można przygotować makaron?

Makaron z warzyw to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych past. Przygotowuje się go z warzyw, w jego składzie nie znajdziemy mąki pszennej, czy jaj. Może mieć on różną formę – od krótkich, cienkich nitek po długie, grubsze paseczki. Świetnie nadaje się na obiad wegetariański czy bezglutenowy.

Makaron w stylu raw można przygotować z większości surowych warzyw. Można podawać go nie tylko na surowo, ale także po krótkiej obróbce termicznej. Wśród najbardziej popularnych pomysłów na makaron z warzyw wymienia się te z:

Zobacz film: "Przyrządzisz go bez trudu. Przepis na smaczny makaron z sosem serowym"

2. Jak zrobić warzywny makaron – przepisy

Z uwagi na to, że makarony warzywne przygotowuje się z twardych warzyw, konieczne są odpowiednie narzędzia kuchenne. Dzięki nim możliwe jest przygotowanie długich, cienkich nitek. Przydatne mogą być ostry nóż, obieraczka, krajalnica spiralna, czy temperówka do warzyw.

2.1. Makaron z cukinii

Cukinia jest doskonałą propozycją na szybki obiad z makaronem warzywnym. Jak przygotować spaghetti, czy tagliatelle z cukinii?

Składniki:

  • cukinia,
  • sól.

Potrzebna jest także obieraczka do warzyw, spiralizator lub tarka. Warto pamiętać także o tym, by wybierać małe cukinie, wówczas w gniazdach nasiennych będzie mniej wody.

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na spaghetti. Następnie makaron gotujemy w osolonej wodzie przez max. 3 minuty lub blanszujemy we wrzątku.

Tak przygotowany makaron można podawać z sosem czy z pesto. Makaron można serwować także z warzywami na patelnię. Dobrze smakuje także cukiniowy makaron z jajkiem w koszulce, komosą i pomidorkami.

Kurczak Gong Bao – co to jest, wersje dania, niezbędne składniki i przepis
Kurczak Gong Bao – co to jest, wersje dania, niezbędne składniki i przepis

Kurczak Gong Bao to prawdziwa eksplozja smaków – słodkich, słonych i pikantnych. Danie kusi też świeżym,

przeczytaj artykuł

2.2. Tagliatelle z marchewki

Makaron z marchewki jest równie prosty w przygotowaniu, jak makaron z cukinii. Można podawać go na wiele sposobów, zarówno w wersji z mięsem, jak i wege.

Składniki

Potrzebna jest także obieraczka do warzyw.

Sposób przygotowania:

Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy np. obieraczką w cienkie paski. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek. Podsmażamy ok. 3 minut i dolewamy odrobinę wody i smażymy, aż woda odparuje. Tagliatelle z marchewki powinny być al dente.

Makaron można podawać z ulubionym sosem, z krewetkami, kurczakiem, czy pesto. Dobrze smakuje też marchewkowy makaron z pieczarkami, czy gulaszem z indyka. Poza tym na jego bazie można przygotować rozmaite sałatki.

2.3. Spaghetti z dyni makaronowej

Dynia makaronowa to kolejny świetny materiał na pyszne spaghetti. Warzywo to ma charakterystyczne włókna, których konsystencja po upieczeniu przypomina długie makaronowe niteczki.

Składniki:

Do przygotowania spaghetti z dyni potrzebna jest tylko dynia makaronowa.

Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na pół, wyjmujemy pestki i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, skrobiemy miąższ widelcem, aż powstaną niteczki. Tak przygotowany makaron podajemy z ulubionym sosem.

3. Makarony nie tylko z pszenicy

Obecnie w sklepach można spotkać się z bogatą ofertą makaronów wykonanych z różnorodnych składników. Oprócz tradycyjnych makaronów pszennych dostępne są także zdrowe makarony roślinne. Zwykle są one przygotowane z niewielu składników, są bezglutenowe i dietetyczne. Wyróżnia się:

  • Makarony gryczane – charakteryzują się ciemną barwą oraz wyrazistym smakiem. Wytwarzane są zwykle z mąki gryczanej, przez co są niskokaloryczne i zdrowe. Z ich pomocą można przygotować wiele rozmaitych dań, np. makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym, czy makaron gryczany z serem brie i suszonymi pomidorami.
  • Makarony ryżowe – są dobrym zamiennikiem pszennych makaronów. Są lekkostrawne i nie wywołują uczucia sytości. Można przygotować z nich wiele różnych dań, np. makaron ryżowy z kurczakiem, sałatka z makaronem ryżowym, czy chiński makaron ryżowy z tofu i warzywami.
  • Makarony z roślin strączkowych – te makarony przygotowuje się zwykle z soczewicy, ciecierzycy, fasoli czy groszku. Zawierają sporą ilość białka oraz są bogatym źródłem błonnika. Świetnie smakuje np. makaron strączkowy z krewetkami po tajsku, czy zapiekanka makaronowa z szynką.
  • Makarony konjac – to makaron shirataki, wytwarzany z wody i mąki z bulwiastego warzywa konjac. Makaron po ugotowaniu jest bardzo elastyczny, świetnie nadaje się do przygotowywania azjatyckich dań, np. makaron z krewetkami po azjatycku, czy z kurczakiem i mieszanką chińską.
  • Makaron sojowy – jest bardzo sycący, dlatego też sięgają po niego często osoby na diecie. Zawiera dużo białka, jest bezglutenowy, dzięki czemu jest bezpieczny dla alergików. Oprócz tego makaron sojowy jest bardzo smaczny. Może być bazą do wielu ciekawych dań, np. makaron sojowy z wołowiną i warzywami, czy makaron sojowy z grzybami i kurczakiem.
  • Makaron kukurydziany – to kolejny bezglutenowy makaron. Smakuje bardzo dobrze, jest pożywny i szybko się gotuje. Może być podstawą wielu dań, np. zapiekany makaron z kurczakiem, zapiekanka z makaronem i kalafiorem, czy makaron kukurydziany z marynowanym tofu.
Mindful eating – co to jest? Zasady i korzyści z uważnego jedzenia
Mindful eating – co to jest? Zasady i korzyści z uważnego jedzenia

Mindful eating to podejście do spożywania posiłków, które opiera się na jedzeniu z pełną uwagą, świadomym

przeczytaj artykuł
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze