2 z 7Detoks z wykorzystaniem kiczeri
Kiczeri to indyjska potrawa o konsystencji gęstej zupy. Jest zalecana w ramach ajurwedyjskich kuracji odtruwających organizm, które dodatkowo mają go odmłodzić. Do jej przygotowania wykorzystujemy ryż i soczewicę (wymiennie z grochem lub fasolą mung) oraz przyprawy poprawiające trawienie.
Potrawa ta jest lekkostrawna, ale skutecznie wypełnia żołądek, gwarantując uczucie sytości na długi czas. W trakcie jednodniowego oczyszczania organizmu jemy wyłącznie kiczeri: na śniadanie, obiad i kolację (bez ograniczeń co do wielkości porcji).
Co więcej, składniki kiczeri wspomagają pracę układu immunologicznego, chroniąc przed rozwojem przeziębienia. W trakcie detoksu z wykorzystaniem tej potrawy układ pokarmowy odpoczywa.
Jak przygotować kiczeri?
Lista składników:
- pół szklanki ryżu basmati,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- marchew,
- papryka,
- cukinia,
- przyprawy w ziarnach: kminek, fenkuł, kolendra i czarna gorczyca,
- przyprawy w proszku: kurkuma, garam masala, czarny pieprz i świeży imbir,
- ghee.
Sposób przygotowania:
Płuczemy ryż i soczewicę. Moczymy je przez pół godziny w wodzie, a następnie odstawiamy na kwadrans do odsączenia. Na dno rozgrzanego garnka wlewamy ghee, wrzucamy przyprawy w ziarnach i prażymy je przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przyprawy w proszku i imbir.
Dalej dorzucamy pokrojone w słupki warzywa i dusimy przez kilka minut. Dodajemy ryż i soczewicę, wlewamy wrzącą wodę. Po przykryciu dusimy na niewielkim ogniu przez kwadrans. Gotową potrawę odstawiamy przed podaniem na 5 minut. Serwujemy z natką pietruszki.
Zobacz także: Zaniedbanie, które naraża na raka, ale tylko do pewnego wieku