4 z 7Detoks z wykorzystaniem kaszy jaglanej
Kasza jaglana znana jest z właściwości oczyszczających. Co więcej, odkwasza organizm, przywracając mu właściwe pH.
W ramach detoksu jaglanego przez cały dzień, co około 3 godziny, jemy zupę przygotowaną na bazie tej kaszy. Spożywamy jedynie niewielką porcję tak, aby nie odczuwać głodu.
Lista składników na krupnik jaglany (6 porcji):
- 3 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 3 ziemniaki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 ½ szklanki kaszy jaglanej,
- 2,5 litra gorącej wody,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, ziarenka pieprzu, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy,
- 4 plastry imbiru.
Sposób przygotowania:
Płuczemy kaszę jaglaną pod bieżącą wodą. Smażymy czosnek i pokrojone w kostkę warzywa. Następnie dodajemy przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Teraz możemy wrzucić kaszę. Dolewamy wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Gdy składniki będą miękkie, możemy dodać sól i pieprz do smaku. Serwujemy krupnik jaglany posypany natką pietruszki bogatą w witaminę C.
Zobacz także: Zmiana barwy głosu, chrypka. Te objawy świadczą o poważnej chorobie