Trwa ładowanie...

Popularne napoje mogą zwiększać ryzyko chorób serca. Unikaj jak ognia

 Katarzyna Gałązkiewicz
25.02.2023 16:40
Spożywanie napojów gazowanych zawierających duże ilości cukru lub sztucznych słodzików może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca.
Spożywanie napojów gazowanych zawierających duże ilości cukru lub sztucznych słodzików może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca. (Getty Images)

Spożywanie napojów gazowanych zawierających duże ilości cukru lub sztucznych słodzików może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca. Istnieją badania, które wykazały, że osoby spożywające więcej niż dwie porcje słodzonych napojów dziennie miały znacznie większe ryzyko zachorowania na choroby serca niż ci, którzy spożywali mniej niż jedną porcję w ciągu miesiąca.

spis treści

1. Słodzone napoje szkodzą sercu

Choroby serca są główną przyczyną zgonu Polaków. Dane dowodzą, że liczba zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych każdego roku oscyluje wokół 200 tys. Naukowcy stale alarmują, że na rozwój tych chorób, oprócz predyspozycji genetycznych, wpływ na styl życia.

Jedne z badań opublikowanych na łamach British Medical Journal dowodzą, że ryzyko zwiększa codzienne spożywanie napojów słodzonych. Taki nawyk może prowadzić do przybierania na wadze, a zarówno nadwaga, jak i otyłość jest znanym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Ponadto napoje te mogą zwiększać oporność na insulinę, co może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu 2, innego czynnika ryzyka chorób serca. Co więcej, napoje te mogą zwiększać ryzyko nadciśnienia oraz stanów zapalnych, które prowadzą do miażdżycy. Miażdżyca to z kolei jeden z głównych czynników zawału serca.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Naukowcy twierdzą, że nawet napoje dietetyczne lub "zero cukru" mogą przyczyniać się do ryzyka chorób serca ze względu na wysokie poziomy sztucznych słodzików.

Słodziki mogą bowiem wpłynąć na metabolizm organizmu, prowadzić do oporności na insulinę i powodować stany zapalne, które mogą zwiększyć ryzyko chorób serca.

Naukowcy radzą unikać cukrów dodawanych do żywności podczas jej przetwarzania. Chodzi zarówno o cukier stołowy, jak i słodziki, miody oraz cukry dodawane do soków owocowych, soków warzywnych, przecierów, past i napojów gazowanych. Jak zauważają, tylko jedna puszka popularnych napojów gazowanych zawiera aż ponad 30 gramów cukru, co odpowiada dziennej porcji określonej przez Światową Organizację Zdrowia WHO.

- Alternatywne napoje, które mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, to woda i domowe soki owocowe i warzywne np. z buraka, granatu czy pomidorów. Woda mineralna jest jednak najzdrowszym napojem, ponieważ nie zawiera kalorii i świetnie nawadnia – najlepiej jest spożywać od sześciu do ośmiu filiżanek dziennie – radzi dr James Morehen.

Jeśli masz trudności ze spożywaniem zwykłej wody, możesz dodać kilka plasterków cytryny, limonki lub ogórka, aby dodać do niej odrobinę smaku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze