Potężny cios dla narządów. Odpowiada za 90 proc. zapaleń trzustki
Trzustka jest niezwykle istotnym organem w naszym organizmie, pełniącym kluczową rolę w układzie pokarmowym i dokrewnym. To właśnie ona odpowiada za regulację metabolizmu cukrów oraz produkcję enzymów niezbędnych do prawidłowego procesu trawienia. Niestety, często nie zdajemy sobie sprawy, jak negatywnie nasza dieta może wpływać na jej funkcjonowanie.
1. Szkodliwe używki
Istotne jest, aby dbać o zdrowie i sprawność trzustki, co przełoży się na ogólny stan naszego zdrowia. W tym celu warto zwrócić uwagę na produkty, które mogą nadmiernie obciążać trzustkę, takie jak alkohol. Choć substancja znana jest od wieków i obecna w naszym codziennym życiu, spożywanie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Szczególnie narażone są osoby cierpiące na cukrzycę, ale i zdrowi ludzie nie są wolni od ryzyka. Szacuje się, że alkohol jest odpowiedzialny za aż 90 proc. przypadków zapalenia trzustki. Jego szkodliwe działanie jest dwutorowe. Z jednej strony, alkohol niszczy strukturę białek, co prowadzi do ich nieodwracalnego uszkodzenia. Nie ma tutaj wyjątków - alkohol atakuje białka błony śluzowej, co może skutkować stanem zapalnym i nieżytu żołądka.
Im częściej sięgamy po alkohol, tym cieńsza staje się błona chroniąca żołądek, co z kolei może prowadzić do częstych i intensywnych dolegliwości. Osoby cierpiące na choroby trzustki czy cukrzycę powinny unikać alkoholu. Warto również zwrócić uwagę na mocną herbatę i kawę, które mogą stanowić wyzwanie dla narządu.
Palenie tytoniu to kolejna używka, która ma bardzo negatywny wpływ na trzustkę. Badania wykazały związek między paleniem a zapadalnością na ostre lub przewlekłe zapalenie tego organu. Warto jednak pamiętać, że nie tylko trzustka jest narażona na szkodliwe działanie dymu tytoniowego. Palenie papierosów przede wszystkim szkodzi płucom, a także żołądkowi.
2. Uwaga na cukier i tłuszcze
Słodkie przekąski to kolejny element diety, który może negatywnie wpływać na naszą trzustkę. To właśnie ona musi regulować poziom cukru we krwi, a nadmierne spożywanie słodkości może prowadzić do cukrzycy. Ponadto, słodycze mogą przyczyniać się do nadwagi i otyłości.
Eliminacja cukru z diety to nie lada wyzwanie. Jego obecność w wielu produktach, nie tylko tych typowo słodkich, sprawia, że jest on nieodłącznym elementem naszej diety. Należy jednak pamiętać, że niektóre słodziki, mimo że nie są tak szkodliwe dla trzustki, mogą powodować dyskomfort pokarmowy u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Smażone i tłuste posiłki to zły wybór także dla naszej trzustki. Szczególnie szkodliwe mogą być dla osób z podwyższonym poziomem złego cholesterolu LDL, ponieważ przyczyniają się do stłuszczenia narządów, a przede wszystkim chorób naczyń i mięśnia sercowego. Dobrą alternatywą może być spożywanie mięsa duszonego, a zamiast mięsa czerwonego - mięsa drobiowego, które jest chude.
Zamiast smażenia warto rozważyć gotowanie na parze. Choć może to wymagać nieco więcej czasu, potrawy przygotowane w ten sposób są o wiele zdrowsze.
3. Surowe warzywa i owoce oraz mięso obciąża trzustkę
Surowe warzywa i owoce są zalecane w diecie ze względu na zawartość witamin i minerałów, jednak nie dla każdego są one odpowiednie. Jeśli po spożyciu nawet niewielkiej ilości odczuwamy wzdęcia i dyskomfort, warto zastanowić się nad zastąpieniem surowych warzyw i owoców na przykład takimi poddawanymi obróbce termicznej. W takim przypadku pomocne może okazać się gotowanie na parze.
Jeżeli jednak nie wprowadzaliśmy ostatnio żadnych zmian w diecie, a mimo to odczuwamy częste niestrawności i dyskomfort trawienny, warto skonsultować się z gastroenterologiem. Współczesne tempo życia często sprzyja pogłębianiu dolegliwości pokarmowych, dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią dietę.
Mięso i produkty mięsne kupowane w sklepie często zawierają różnego rodzaju dodatki, które mają na celu poprawić ich smak, wygląd, a także wydłużyć ich trwałość. Szczególnie niebezpieczne mogą być sole azotanowe, które chronią przed jadem kiełbasianym, ale podczas smażenia mogą tworzyć szkodliwe i kancerogenne związki azotowe.
Osoby cierpiące na dolegliwości trzustki powinny unikać pasztetów, mięsnych konserw, salcesonów, parówek, flaków, wątróbek i żołądków. Produkty te zawierają cholesterol, a w skrajnych przypadkach mogą zawierać także ślady substancji sterydowych i antybiotyków.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl