Trwa ładowanie...

Najgorszy dodatek do kawy. Mocno obciąża trzustkę

 Katarzyna Prus
03.09.2022 19:26
Najwięcej Polaków pije kawę z mlekiem
Najwięcej Polaków pije kawę z mlekiem (Getty Images)

Polacy uwielbiają kawę, co potwierdzają najnowsze badania Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat we współpracy z abcZdrowie. Lekarze i dietetycy przekonują, że oprócz smaku warto docenić też jej zdrowotne korzyści, ale należy uważać, bo niektóre dodatki do kawy mogą mocno obciążyć naszą trzustkę.

spis treści

1. Czarna czy z mlekiem?

Centrum Badawczo-Rozwojowe BioStat we współpracy z abcZdrowie od 27 do 31 lipca 2022 roku przeprowadziło sondaż świadomości Polaków dotyczący skutków picia kawy. O zdanie zapytano 1067 osób powyżej 18. roku życia.

Picie kawy jest korzystne dla zdrowia
Picie kawy jest korzystne dla zdrowia (Getty Images)
Zobacz film: "Dlaczego warto pić kawę z cytryną?"

Okazuje się, że 65,1 proc. ankietowanych pije kawę raz lub dwa razy dziennie. Największe ilości kawy spożywają trzydziestolatkowie – nawet pięć i więcej. Najchętniej wybieramy kawę z mlekiem (61,3 proc. badanych), przy czym to domena głównie kobiet i młodych ludzi. Czarną wybiera 47,6 proc., przeważnie mężczyźni. Kawy z dodatkiem syropów smakowych czy mrożone są zdecydowanie mniej popularne.

Jeśli kawa to koniecznie z czymś słodkim. Tak przynajmniej wynika ze statystyk. 42,2 proc. badanych przyznało, że kawie musi towarzyszyć deser i słodycze.

- Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. i to jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie – ostrzega dr Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.

Ekspertka ma też jedną radę dla miłośników kawy ze słodkim dodatkiem. Ma ona pomóc obniżyć "gwałtowny pik glukozy".

- Kefir, zielone warzywa, garść migdałów, inne źródło tłuszczu. Takie pokarmy spowolnią wyrzut glukozy i ochronią w ten sposób trzustkę. Innym sposobem jest aktywność fizyczna po kawie z ciastkiem, by uruchomić dodatkowe spalanie glukozy przez pracujące mięśnie – tłumaczy ekspertka.

2. Czy kawa jest zdrowa?

Czy kawa działa tak dobrze na zdrowie, jak smakuje? - Kawa jest zdrowa, choć w Polsce wciąż pokutuje przekonanie, że kawa należy do używek i może nawet szkodzić. Ja się z tym nie zgadzam, gdyż kawa ma wiele cennych właściwości, w tym działanie antyoksydacyjne, poprawia sprawność mentalną oraz może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy – przyznaje dr n.med. Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista.

- Kawa ma pozytywny wpływ na układ nerwowy i chroni organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Do tego za sprawą polifenoli wpływa pozytywnie na całe ciało, w tym na niezwykle ważny mikrobiom jelitowy – dodaje dietetyk kliniczny, Karolina Lubas w rozmowie z WP abcZdrowie.

Badania nad kawą coraz częściej wskazują, że może ona mieć pozytywny wpływ na krążenie krwi, również w mózgu. W świetle ostatnich doniesień naukowych wypada bardzo obiecująco również w kontekście cukrzycy typu 2. Liczne badania epidemiologiczne wskazują, że kwasy chlorogenowe i kofeina mogą obniżać ryzyko zachorowania na tę niebezpieczną chorobę.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze