Potwierdzono naukowo. Hamuje komórki raka wątroby, jelita grubego, piersi, trzustki i prostaty
Mniszek lekarski to roślina o nieocenionej wartości zdrowotnej, która wciąż jest przedmiotem intensywnych badań. Dlaczego ten "chwast" warto wykorzystywać do przyrządzenia zdrowotnych naparów lub nalewki? Oto 11 powodów.
- 1. Główne właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
- 1.1. Chroni przed chorobami i spowalnia starzenie się
- 1.2. Reguluje poziom cholesterolu
- 1.3. Reguluje poziom cukru we krwi
- 1.4. Zmniejsza stany zapalne
- 1.5. Obniża ciśnienie krwi
- 1.6. Wspiera w odchudzaniu
- 1.7. Działa antynowotworowo
- 1.8. Wzmacnia układ odpornościowy
- 1.9. Wspiera układ trawienny
- 1.10. Chroni skórę
- 1.11. Promuje zdrowie wątroby
1. Główne właściwości zdrowotne mniszka lekarskiego
1.1. Chroni przed chorobami i spowalnia starzenie się
Mniszek lekarski jest źródłem beta-karotenu, polifenoli i flawonoidów — silnych antyoksydantów, które chronią komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia oraz mogą przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych.
1.2. Reguluje poziom cholesterolu
Związki bioaktywne obecne w mniszku mogą pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu. Badania przeprowadzone zarówno in vivo, jak i in vitro wykazały, że ekstrakty z mniszka lekarskiego mogą przyczyniać się do redukcji lipidów we krwi (w tym trójglicerydów).
1.3. Reguluje poziom cukru we krwi
Badania sugerują, że mniszek ma właściwości antyhiperglikemiczne, które mogą być korzystne w leczeniu i profilaktyce cukrzycy typu 2. Mniszek wykazuje również działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, które wspierają jego efektywność w kontroli poziomu cukru.
1.4. Zmniejsza stany zapalne
W badaniach laboratoryjnych na komórkach stwierdzono, że substancje chemiczne zawarte w mniszku łagodzą odpowiedź zapalną.
1.5. Obniża ciśnienie krwi
Mniszek jest bogatym źródłem potasu znanego z właściwości obniżających ciśnienie krwi. Badania kliniczne oraz metaanalizy kontrolowanych prób wykazały, że suplementacja potasu może znacząco obniżać ciśnienie krwi, szczególnie u osób z już występującym nadciśnieniem.
1.6. Wspiera w odchudzaniu
Chociaż dowody na skuteczność mniszka w odchudzaniu są ograniczone, niektóre badania sugerują, że może on wspierać metabolizm węglowodanów i zmniejszać absorpcję tłuszczów.
1.7. Działa antynowotworowo
Mniszek lekarski wykazał w badaniach in vitro zdolność do hamowania wzrostu komórek rakowych, w tym raka wątroby, jelita grubego, piersi, trzustki i prostaty. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ocenić jego efektywność w terapii onkologicznej.
1.8. Wzmacnia układ odpornościowy
Badania wskazują na antywirusowe i antybakteryjne właściwości mniszka, które mogą wzmacniać układ odpornościowy.
1.9. Wspiera układ trawienny
Tradycyjnie stosowany jako środek wspomagający trawienie, mniszek wykazuje potencjał w poprawie opróżniania żołądka i zmniejszeniu oporu w przemieszczaniu się pokarmu do jelit.
1.10. Chroni skórę
Badania wykazały, że mniszek może chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka przedwczesnego starzenia. Mniszek przyspiesza również gojenie się ran i niweluje kurzajki, brodawki oraz przesuszenie.
1.11. Promuje zdrowie wątroby
Badania wskazują, że mniszek lekarski może zapobiegać niektórym chorobom wątroby i wspomagać ich leczenie. Mowa m.in. o uszkodzeniach wątroby wywołanych przez paracetamol (AILI), niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD) oraz problemy wątrobowe związane z alkoholem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl