Poznaj fakty i mity na temat tłuszczów nasyconych
1 z 8Czym są i gdzie znajdziemy tłuszcze nasycone?
Pojęcie nasyconych kwasów tłuszczowych obrosło już niemal legendą. Dietetycy i sportowcy spierają się na temat ich szkodliwości, przedstawiając argumenty pparte badaniami naukowymi. Gdzie wobec tego leży prawda?
Aby zrozumieć znaczenie tłuszczów nasyconych, należy najpierw je zdefiniować.
Pod względem chemicznym są to wszystkie kwasy tłuszczowe posiadające wyłącznie pojedyncze wiązania między atomami węgla.
Większości osób z pewnością niewiele to mówi, dlatego dla uproszczenia można przyjąć, że są to tłuszcze zawarte w skórze drobiu, kiełbasie, tłustych kawałkach czerwonego mięsa, pełnym mleku, śmietanie, maśle, słoninie oraz oleju palmowym. Znajdziemy je także w słodyczach i wyrobach cukierniczych.
Zalecenia organizacji zdrowotnych pozostają niejasne pod względem tego, ile powinno być ich w diecie.
Wprawdzie wysokie spożycie tłuszczów nasyconych może mieć pewne negatywne skutki, ale wiąże się również z wieloma korzyściami: od usprawnienia funkcji mózgu po mniejsze ryzyko udaru.
Poznaj kilka faktów i mitów na temat tłuszczów nasyconych.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Sprawdź, co wiesz na temat odchudzania. Rozwiązanie quizu zajmuje 2 minuty