Trzustka je uwielbia. Zadba o regenerację, ochroni przed uszkodzeniami
Trzustka, mimo że jest niewielkim organem o wadze zaledwie około 80 do 100 gramów, pełni niezwykle istotną rolę w naszym organizmie. Jej zadaniem jest dostarczanie do jelita cienkiego enzymów, które umożliwiają proces trawienia pożywienia. Drugą, ale równie ważną funkcją trzustki jest produkcja hormonów, które regulują poziom glukozy we krwi.
1. Produkty dobre dla trzustki
Każda choroba trzustki może prowadzić do jej częściowej lub całkowitej dysfunkcji. Jednak poprzez stosowanie odpowiedniej diety, można w dużym stopniu zabezpieczyć trzustkę przed uszkodzeniami. Poniżej przedstawiamy listę sześciu produktów, które są szczególnie korzystne dla naszego narządu.
1.1. Cytryna
Cytryna posiada właściwości antyseptyczne i korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu. Kwaśne produkty, takie jak cytryna czy kiwi, pobudzają produkcję enzymów trawiennych, co pozytywnie wpływa na pracę trzustki. Jednak w przypadku zapalenia trzustki, cytryna jest stanowczo odradzana, ze względu na wysokie stężenie kwasów, które pobudzają czynność wydzielniczą gruczołów trawiennych.
1.2. Czosnek
Czosnek ma silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pobudza procesy trawienne. Wspomaga pracę trzustki, przede wszystkim pomaga zmniejszać ilość cukru we krwi, co stymuluje trzustkę do zwiększenia produkcji insuliny. Badania wskazują, że związki zawarte w czosnku mogą ograniczyć ryzyko raka trzustki.
Dietetycy zalecają, by w ramach profilaktyki codziennie dodawać do jednego z posiłków dwa zmiażdżone ząbki czosnku. Warto jednak pamiętać, że pacjenci cierpiący na przewlekłe zapalenie trzustki powinni wyeliminować z jadłospisu czosnek, m.in. ze względu na jego właściwości wzdymające.
1.3. Mniszek lekarski
Spożywanie naparu z mniszka lekarskiego wspiera prawidłową pracę trzustki. Mniszek ułatwia trawienie poprzez pobudzanie produkcji soków pokarmowych, a także pomaga wypłukać toksyny z jelit. W jednym z badań wykazano korzystny wpływ ekstraktu z liści mniszka na zapalenie trzustki, dzięki któremu udało się zmniejszyć obrzęk.
1.4. Oregano
Oregano jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że oregano może spowalniać działanie amylazy trzustkowej - enzymu trawiennego, który bierze udział w rozkładaniu substancji przyjmowanych wraz z pożywieniem do związków przyswajalnych przez nasz organizm. Dodatkowo, oregano obniża poziom cukru we krwi, co pomaga ograniczyć ryzyko rozwoju cukrzycy.
1.5. Warzywa kapustne
Do warzyw kapustnych zaliczamy brokuły, brukselkę, kalafior, jarmuż, kalarepę oraz różne odmiany kapusty. Są one niskokaloryczne, ale za to bogate w wartości odżywcze. Warto jednak pamiętać, że te warzywa są zalecane do stosowania profilaktycznie, zanim pojawią się poważne problemy z trzustką. W przypadku choroby trzustki zalecana jest dieta lekkostrawna, która wyklucza produkty wzdymające, takie jak kapusta.
1.6. Tofu
Tofu jest doskonałym źródłem białka o niskiej zawartości tłuszczu. To doskonała alternatywa dla mięsa wieprzowego - nadmiar tłuszczu może prowadzić do uszkodzenia trzustki. Tofu wspomaga regenerację przewodu pokarmowego i chroni trzustkę przed uszkodzeniami. Jest to jeden z produktów zalecanych również w diecie osób cierpiących na zapalenie trzustki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl