Produkty, które trzymają raka jelita grubego na dystans. Dietetyczka wymienia 10 najlepszych

Odpowiednia dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w zapobieganiu wielu różnym chorobom, w tym niektórym rodzajom nowotworów. Warto więc postawić na produkty, które mogą okazać się skutecznym narzędziem profilaktycznym.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej błonnika?W jakich produktach znajdziemy najwięcej błonnika?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jedzenie, które chroni przed rakiem

Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Każdego roku diagnozowane jest ok. 20 tys. przypadków. Chorują coraz młodsze osoby, a przyczyną może być niewłaściwa dieta.

Szacuje się, że nawet 35 proc. przypadków raka jelita grubego może być wywołana niedoborem błonnika w diecie. Eksperci zalecają, by dziennie spożywać 25-30 g błonnika pokarmowego.

- Kiedy mamy powolny ruch trawienny, pozostawiamy toksyny i niepożądane produkty w organizmie znacznie dłużej niż jest to konieczne, co jak wykazano, przyczynia się do zwiększonego ryzyka raka jelita grubego - wyjaśnia dietetyczka Jenna Hope w rozmowie z The Telegraph.

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Ekspertka wskazała 10 produktów spożywczych, które zawierają dużą dawkę błonnika, a tym samym pomagają bez wysiłku osiągnąć zalecane spożycie.

Owies

Płatki owsiane to idealna opcja na rozpoczęcie dnia. Są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom.

W 100 g owsianki znajdziemy 9,1 g błonnika.

Suszone śliwki

W suszonych śliwkach znajdziemy zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny pomaga w zwiększaniu objętości stolca, co zapobiega zaparciom.

Suszone śliwki to świetny dodatek do owsianki, deserów oraz koktajli, a 100 g zawiera ok. 7,9 g błonnika.

Groszek

Groszek, podobnie jak owies, jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. 100 g dostarcza 5,6 g błonnika.

Dietetyczka zaleca też inne rośliny strączkowe jak ciecierzyca i fasola, ponieważ to łatwy sposób na zwiększenie udziału błonnika w każdym posiłku.

Migdały

Orzechy i nasiona są zazwyczaj bogate w błonnik, ale migdały szczególnie się wyróżniają. Duża garść zawiera 5,3 g błonnika.

Czarna fasola

Chociaż wszystkie rośliny strączkowe są bogate w błonnik, czarna fasola jest szczególnie obfita, zawiera 10,3 g tego składnika na 100 g.

"Ciemne skórki czarnej fasoli są bogate w zdrowe dla serca antocyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi" - dodaje dietetyczka.

Awokado

Awokado jest bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze, co czyni je doskonałym produktem. Połówka zawiera 3,4 g błonnika.

Nasiona chia

Jedna łyżka stołowa nasion chia zawiera aż 4,8 g błonnika. Do tego świetnie wchłaniają wodę i pomagają zwiększyć objętość stolca.

Nasiona chia świetnie sprawdzą się w koktajlach, owsiankach, można też nimi posypać kanapkę.

Popcorn

To nie tylko smaczna przekąska do kina, bo w niewielkiej porcji ok. 25 g popcornu znajdziemy 4 g błonnika.

Jenna Hope ostrzega jednak przed gotowymi produktami, które zawierają dużo soli i zbędnych dodatków. Lepiej samodzielnie uprażyć kukurydzę na patelni.

Maliny

Maliny zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich owoców jagodowych, bo aż 6,7 g w 100 g porcji.

Słodkie ziemniaki

Przyrządzane w postaci puree, chipsów lub kawałków, słodkie ziemniaki są kolejnym świetnym sposobem na dodanie błonnika do diety, ponieważ jeden zawiera około 6 g. Najlepiej spożywać je ze skórką, gdyż właśnie tam znajduje się najwięcej błonnika.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. The Telegraph

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka