Produkty, które trzymają raka jelita grubego na dystans. Dietetyczka wymienia 10 najlepszych
Odpowiednia dieta odgrywa niezwykle ważną rolę w zapobieganiu wielu różnym chorobom, w tym niektórym rodzajom nowotworów. Warto więc postawić na produkty, które mogą okazać się skutecznym narzędziem profilaktycznym.
1. Jedzenie, które chroni przed rakiem
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów. Każdego roku diagnozowane jest ok. 20 tys. przypadków. Chorują coraz młodsze osoby, a przyczyną może być niewłaściwa dieta.
Szacuje się, że nawet 35 proc. przypadków raka jelita grubego może być wywołana niedoborem błonnika w diecie. Eksperci zalecają, by dziennie spożywać 25-30 g błonnika pokarmowego.
- Kiedy mamy powolny ruch trawienny, pozostawiamy toksyny i niepożądane produkty w organizmie znacznie dłużej niż jest to konieczne, co jak wykazano, przyczynia się do zwiększonego ryzyka raka jelita grubego - wyjaśnia dietetyczka Jenna Hope w rozmowie z The Telegraph.
Ekspertka wskazała 10 produktów spożywczych, które zawierają dużą dawkę błonnika, a tym samym pomagają bez wysiłku osiągnąć zalecane spożycie.
2. Owies
Płatki owsiane to idealna opcja na rozpoczęcie dnia. Są dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika, który sprzyja regularnym wypróżnieniom.
W 100 g owsianki znajdziemy 9,1 g błonnika.
3. Suszone śliwki
W suszonych śliwkach znajdziemy zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny pomaga w zwiększaniu objętości stolca, co zapobiega zaparciom.
Suszone śliwki to świetny dodatek do owsianki, deserów oraz koktajli, a 100 g zawiera ok. 7,9 g błonnika.
Zobacz także: Rozbija złogi w jelitach. Wystarczy łyżka dziennie
4. Groszek
Groszek, podobnie jak owies, jest bogaty w nierozpuszczalny błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. 100 g dostarcza 5,6 g błonnika.
Dietetyczka zaleca też inne rośliny strączkowe jak ciecierzyca i fasola, ponieważ to łatwy sposób na zwiększenie udziału błonnika w każdym posiłku.
5. Migdały
Orzechy i nasiona są zazwyczaj bogate w błonnik, ale migdały szczególnie się wyróżniają. Duża garść zawiera 5,3 g błonnika.
6. Czarna fasola
Chociaż wszystkie rośliny strączkowe są bogate w błonnik, czarna fasola jest szczególnie obfita, zawiera 10,3 g tego składnika na 100 g.
"Ciemne skórki czarnej fasoli są bogate w zdrowe dla serca antocyjany, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi" - dodaje dietetyczka.
7. Awokado
Awokado jest bogate w błonnik i zdrowe tłuszcze, co czyni je doskonałym produktem. Połówka zawiera 3,4 g błonnika.
8. Nasiona chia
Jedna łyżka stołowa nasion chia zawiera aż 4,8 g błonnika. Do tego świetnie wchłaniają wodę i pomagają zwiększyć objętość stolca.
Nasiona chia świetnie sprawdzą się w koktajlach, owsiankach, można też nimi posypać kanapkę.
9. Popcorn
To nie tylko smaczna przekąska do kina, bo w niewielkiej porcji ok. 25 g popcornu znajdziemy 4 g błonnika.
Jenna Hope ostrzega jednak przed gotowymi produktami, które zawierają dużo soli i zbędnych dodatków. Lepiej samodzielnie uprażyć kukurydzę na patelni.
10. Maliny
Maliny zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich owoców jagodowych, bo aż 6,7 g w 100 g porcji.
11. Słodkie ziemniaki
Przyrządzane w postaci puree, chipsów lub kawałków, słodkie ziemniaki są kolejnym świetnym sposobem na dodanie błonnika do diety, ponieważ jeden zawiera około 6 g. Najlepiej spożywać je ze skórką, gdyż właśnie tam znajduje się najwięcej błonnika.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.