11 z 12Dieta kontra rak
Każdy z nas nosi w sobie komórki rakowe. To, czy będą one patologicznie się rozrastać, zależy od naszego układu odpornościowego. Dyrektor generalny WHO napisał we wstępie do raportu Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, że nawet 80 proc. nowotworów wynika z prowadzonego stylu życia i środowiska. Nie na wszystko w swoim życiu mamy wpływ, ale to, co jemy, zależy tylko od nas, a wieloletnie badania pokazują, że odpowiednia dieta może wydłużyć życie o wiele lat.
Do najbardziej zależnych od diety nowotworów należą te dotyczące przewodu pokarmowego: gardła, przełyku, jamy ustnej, żołądka, wątroby i jelita grubego. Spożywanie rakotwórczych toksyn przyczynia się także do rozwoju raka piersi, gruczołu krokowego czy płuc.
10-letnie badania przeprowadzone przez EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) na grupie około 0,5 miliona ludzi pochodzących z kilku krajów Europy Zachodniej wykazały, że produktem, który może zminimalizować ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego (przede wszystkim jelita grubego), jest błonnik zawarty w pełnoziarnistych produktach. I to o nie powinniśmy zadbać w codziennej diecie.