10 z 12Utwardzone oleje wpływają na rozwój raka
Już w latach 50. XX wieku tłuszcze trans okazały się hitem w przemyśle spożywczym, umożliwiając rozwój branży fast-food. Olej utwardzony to substancja powszechnie stosowana w celu utrzymania dłuższej przydatności do spożycia danego produktu, np. ciast, lodów, czekolady, batonów, deserów mlecznych, a nawet sucharów.
Naukowcy z Harvard University potwierdzają, że roślinne tłuszcze utwardzone mają wpływ na zmianę struktury oraz elastyczności błon komórkowych w ludzkim organizmie, co może skutkować chorobami, które nas wyniszczają – między innymi wywołują raka. Tłuszcze trans są szeroko stosowane w żywności przetworzonej. 6-letnie badania przeprowadzone na grupie 32826 osób przez badaczy z Health Study Nurses wykazały, że 166 badanych zapadło na chorobę wieńcową, która wywołana była wysokim stężeniem tłuszczów trans w erytrocytach.
Zobacz także: Poprawiają nastrój i zwalczają stres. Jedz garść dziennie