2 z 12Rakotwórcze mięso
To, że spożywanie mięsa może przyczynić się do rozwoju nowotworu, wywołało w ostatnim czasie dyskusję na skalę światową. 22 najwybitniejszych naukowców z IARC, pochodzących z 10 państw świata, zebrało się w październiku we francuskim Lyonie, by przedstawić wyniki swoich ustaleń.
Wśród rakotwórczych substancji, obok tytoniu, azbestu oraz spalin z silników diesla, pojawiło się… przetworzone mięso: wędliny i kiełbasy. Dr Kurt Straif z IARC, jeden z głównych autorów badań, powiedział, że ryzyko zachorowania na raka jelita wzrasta proporcjonalnie z ilością spożywanego mięsa. I tak każde dodatkowe 50 gramów zwiększa ryzyko wystąpienia raka aż o 18 proc.
To zła wiadomość dla miłośników mięsa, którzy w Polsce stanowią zdecydowaną większość. Jak wynika z tegorocznych badań Instytutu Badania Opinii Homi Homini – wegetarianizm deklaruje zaledwie 3,2 proc. naszych rodaków
Zobacz także: Działa zbawiennie na mózg. Wszystko dzięki kolorowi