5 z 12Hodowlane ryby
Według dr Davida Carpentera, dyrektora Instytutu Zdrowia i Środowiska na University ofAlbany, włączenie łososia do diety wiąże się z dużym ryzykiem. Dotąd liczne badania nad łososiem wykazywały zdrowotne właściwości tej ryby – jest ona przecież źródłem wielu witamin, minerałów i kwasów Omega-3 i Omega-6. Ale ryba rybie nierówna – dostępny w sklepie łosoś zwykle pochodzi z zanieczyszczonych wód.
Przeprowadzone pod okiem dr Carpentera badania ujawniły, że hodowlany łosoś nie tylko zawiera niewielką ilość witaminy D, ale także pochodzi często z zanieczyszczonych rakotwórczymi chemikaliami wód. Substancje te to polichlorowane bifenyle (PCB). Ich wysokie stężenie zwiększa ryzyko raka wątroby, dróg żółciowych lub woreczka żółciowego.
Ponadto w gospodarstwach hodujących np. łososie norweskie stosuje się leki i antybiotyki, które mają za zadanie ograniczyć rozwój bakterii i pasożytów w rybie, ale trują organizm człowieka.