6 z 12Napoje gazowane
Gazowane napoje to nie tylko puste kalorie. Są one szczególnie niebezpieczne dla zdrowia ze względu na zawartą w nich ilość cukru, a także obecność takich substancji jak kwas cytrynowy i kwas askorbinowy, które negatywnie oddziałują na układ pokarmowy człowieka. Ponadto zawarty w gazowanych napojach dwutlenek węgla zaburza pracę żołądka, powodując chociażby wrzody.
Napoje gazowane zawierają różne barwniki i środki konserwujące, które mają za zadanie wzmocnić smak i aromat. Taka mieszanka nie tylko może przyczynić się do rozwoju otyłości i cukrzycy, ale także ma działanie rakotwórcze – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie. Rakotwórcze są w szczególności konserwanty takie jak: kwas benzoesowy, który podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, czerwień koszenilowa (E124) – popularny czerwony barwnik dodawany nie tylko do napojów, ale również np. do cukierków owocowych – oraz benzoesan sodu (E211) i potasu (E212).
Zobacz także: Witamina C jak muchomor sromotnikowy. To połączenie jest niebezpieczne dla życia