8 z 12Aspartam – rakotwórcza słodycz
W roku 1983 w diecie Amerykanów zaczęła pojawiać się substancja, której dotąd nie stosowano w produkcji żywności – [aspartam](http://W roku 1983 w diecie Amerykanów zaczęła pojawiać się substancja, której dotąd nie stosowano w produkcji żywności – aspartam. W kolejnym roku mieszkańcy USA spożyli ponad 3.5 tony tego syntetycznego środka słodzącego. Wówczas wzrost zachorowań na nowotwór mózgu zwiększył się o 10 proc, o 30 proc. podniosła się zachorowalność na cukrzyce, a na chłoniak o 60 proc. Aspartam to neurotoksyna, która zaburza syntezę białek, strukturę DNA, a także przewodzenie impulsów w synapsach. Wywołuje różne, pozornie nie powiązane ze sobą objawy. W ostatniej opinii naukowej wydanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje się wyniki ponad dwudziestu oddzielnie przeprowadzonych badań, których wyniki mówią jasno: aspartam, jeden z najbardziej powszechnie stosowanych sztucznych substancji słodzących, powoduje szereg chorób, w tym wady wrodzone i nowotwory. Analizy wskazują, że ilość zaburzeń neurologicznych jak np. stwardnienie rozsiane i raków mózgu wzrasta znacząco pod wpływem spożywania aspartamu w produktach spożywczych: np. tych nazywanych „light”.). W kolejnym roku mieszkańcy USA spożyli ponad 3,5 tony tego syntetycznego środka słodzącego. Wówczas wzrost zachorowań na nowotwór mózgu zwiększył się o 10 proc, o 30 proc. podniosła się zachorowalność na cukrzycę, a na chłoniak o 60 proc. Aspartam to neurotoksyna, która zaburza syntezę białek, strukturę DNA, a także przewodzenie impulsów w synapsach. Wywołuje różne, pozornie niepowiązane ze sobą objawy.
W ostatniej opinii naukowej wydanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) podaje się wyniki ponad dwudziestu oddzielnie przeprowadzonych badań. Ich analizy mówią jasno: aspartam, jeden z najbardziej powszechnie stosowanych sztucznych substancji słodzących, powoduje szereg chorób, w tym wady wrodzone i nowotwory. Wyniki wskazują, że ilość zaburzeń neurologicznych (jak np. stwardnienie rozsiane) i raka mózgu wzrasta znacząco pod wpływem spożywania aspartamu w produktach spożywczych, np. tych nazywanych „light”.
Zobacz także: Znikną: NFZ, kolejki do lekarzy i składki ubezpieczeniowe. MZ szykuje duże zmiany