Produkty powodujące bóle stawów. Wiemy, których powinieneś unikać
Właściwa dieta jest kluczem do zachowania zdrowia organizmu. Niestety, niektóre produkty, choć wydawać by się mogło, że są nieszkodliwe, mogą poważnie wpływać na stan twojego zdrowia.
Postanowiliśmy wziąć pod lupę produkty, które obciążają stawy i powodują stany zapalne. Masz problemy ortopedyczne? Sprawdź, czego unikać.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dieta na stany zapalne
Przetworzone i czerwone mięso
Dietetycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) przebadali skład czerwonego i przetworzonego mięsa pod kątem jego ewentualnego oddziaływania na stawy.
Wykryte w mięsie azotyny i puryny zostały uznane za potencjalnie niebezpieczne. Gromadząc się w organizmie, powodują ból i sztywność stawów.
Niemniejsze znaczenie ma zawartość kwasu omega-6, który w dużej dawce może powodować stany zapalne. Kolejnym winowajcą jest tłuszcz zwierzęcy, który utrudnia wchłanianie białek odpowiedzialnych za budowanie stawów.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Nawet ekologiczne mięso może być złe
Nabiał i jajka
Produkty mleczne są bogate w kazeinę białkową. Niestety, składnik ten nasila stany zapalne ciała i podrażnia tkanki, które chronią stawy.
Białko zawarte w jajkach sprzyja organizmowi, jednak w dużej ilości może nasilać stany zapalne stawów. W żółtku znajduje się bowiem wspominany wcześniej kwas omega-6.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Mleko – przyjaciel czy wróg?
Fast-foody i produkty smażone
Konserwanty, barwniki i inne substancje dodatkowe bardzo obciążają stawy. Jeśli smażymy mięso na oleju kukurydzianym, również musimy mieć się na baczności. Kaloryczny olej jest pełen kwasów tłuszczowych.
Uważajmy też na obecność glutenu w mięsie i bułkach używanych np. do wyrobu hamburgerów. Naukowcy z USA udowodnili, że działa niekorzystnie na metabolizm i wytwarza substancję, która potęguje uczucie bólu.
Niezdrowe odżywianie się może prowadzić również do nadwagi, co jest dodatkowym obciążeniem dla stawów.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Przez tydzień jadła tylko fast food
Sól i cukier rafinowany
Sól i cukier powodują niemałe zamieszanie w naszym organizmie. Choć powinniśmy ograniczać i jedno, i drugie, mamy tendencję do nadmiernego używania przypraw.
Rafinowany cukier zwiększa produkcję cytokin, które wzmacniają ból i obrzęk, natomiast sól zaburza równowagę płynów w organizmie. To z kolei, wg badaczy z Uniwersytetu w Maine, zwiększa ryzyko chorób serca i stanów zapalnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Przeslij nam przez dziejesie.wp.pl