Produkty powodujące bóle stawów. Wiemy, których powinieneś unikać

Właściwa dieta jest kluczem do zachowania zdrowia organizmu. Niestety, niektóre produkty, choć wydawać by się mogło, że są nieszkodliwe, mogą poważnie wpływać na stan twojego zdrowia.

Postanowiliśmy wziąć pod lupę produkty, które obciążają stawy i powodują stany zapalne. Masz problemy ortopedyczne? Sprawdź, czego unikać.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

Zobacz też: Dieta na stany zapalne

Produkty, które szkodzą stawomProdukty, które szkodzą stawom
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 4Przetworzone i czerwone mięso

Dietetycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) przebadali skład czerwonego i przetworzonego mięsa pod kątem jego ewentualnego oddziaływania na stawy.

Wykryte w mięsie azotyny i puryny zostały uznane za potencjalnie niebezpieczne. Gromadząc się w organizmie, powodują ból i sztywność stawów.

Niemniejsze znaczenie ma zawartość kwasu omega-6, który w dużej dawce może powodować stany zapalne. Kolejnym winowajcą jest tłuszcz zwierzęcy, który utrudnia wchłanianie białek odpowiedzialnych za budowanie stawów.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Nabiał i jajka

Produkty mleczne są bogate w kazeinę białkową. Niestety, składnik ten nasila stany zapalne ciała i podrażnia tkanki, które chronią stawy.

Białko zawarte w jajkach sprzyja organizmowi, jednak w dużej ilości może nasilać stany zapalne stawów. W żółtku znajduje się bowiem wspominany wcześniej kwas omega-6.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Fast-foody i produkty smażone

Konserwanty, barwniki i inne substancje dodatkowe bardzo obciążają stawy. Jeśli smażymy mięso na oleju kukurydzianym, również musimy mieć się na baczności. Kaloryczny olej jest pełen kwasów tłuszczowych.

Uważajmy też na obecność glutenu w mięsie i bułkach używanych np. do wyrobu hamburgerów. Naukowcy z USA udowodnili, że działa niekorzystnie na metabolizm i wytwarza substancję, która potęguje uczucie bólu.

Niezdrowe odżywianie się może prowadzić również do nadwagi, co jest dodatkowym obciążeniem dla stawów.

Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO

/ 4Sól i cukier rafinowany

Sól i cukier powodują niemałe zamieszanie w naszym organizmie. Choć powinniśmy ograniczać i jedno, i drugie, mamy tendencję do nadmiernego używania przypraw.

Rafinowany cukier zwiększa produkcję cytokin, które wzmacniają ból i obrzęk, natomiast sól zaburza równowagę płynów w organizmie. To z kolei, wg badaczy z Uniwersytetu w Maine, zwiększa ryzyko chorób serca i stanów zapalnych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Przeslij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka