- mgr Monika Konieczna
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Produkty z ujemnym bilansem energetycznym
Określenie „ujemne kalorie” odnosi się do sytuacji, gdy dane produkty zawierają mniej kalorii, niż potrzebne jest na wszystkie procesy związane z ich strawieniem, metabolizmem i wydaleniem. Ich spożywanie prowadzi więc do powstania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie.
Zazwyczaj są to warzywa i owoce, które zawierają dużo wody i błonnika. Jednym z najbardziej popularnych z tej grupy jest grejpfrut, okazuje się jednak, że nie tylko on jest sprzymierzeńcem osób dbających o swoją sylwetkę.
Zobacz także: Olej, który warto mieć w kuchni. Chroni serce, obniża cholesterol
Seler naciowy
Seler naciowy w ok. 75 proc. składa się z wody, 25 proc. to błonnik. Ten ostatni składnik sprawia, że warzywo hamuje uczucie głodu na dłużej i zmniejsza ochotę na podjadanie. Co więcej, seler jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak witamina C, A i K oraz antyoksydanty pozytywnie wpływające na układ krążenia.
Zobacz także: Przepis na odchudzający koktajl z selera
Grejpfrut
Ten słodko-kwaśny owoc w 60 proc. składa się z wody, podczas gdy reszta to zdrowy błonnik wspomagający układ trawienny. Spożywanie grejpfrutów pozytywnie wpływa na metabolizm, pomagając organizmowi spalać kalorie w szybszym tempie.
Co więcej, owoce te zawierają fitoskładniki - limonoidy, które zmniejszają ryzyko wystąpienia guzów w żołądku, jelitach czy płucach. Osoby jedzące dużo tych cytrusów mają niższy poziom złego cholesterolu.
Warzywa o zielonych liściach
Sałata, jarmuż czy szpinak, również posiadają "ujemne kalorie", a ich skład to 50 proc. wody i 50 proc. błonnika. Co za tym idzie, znacznie zmniejszają potrzebę na jedzenie słodkości. Co więcej, jarmuż zawiera np. glukozynolany, które spożywane w dużych ilościach mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, jajników czy pęcherza.
Zobacz także: Co jest zdrowsze – szpinak czy jarmuż?
Papryczka chili
Tajemnica niesamowitych właściwości ostrej papryki tkwi w kapsaicynie i kapsaicynoidach. To substancje chemiczne, które odpowiadają za charakterystyczny, ostry smak, a według naukowców mają właściwości antynowotworowe i odchudzające.
Te ostanie polegają na stymulowaniu organizmu do spalania tkanki tłuszczowej i to o ok. 25 proc. szybciej. To całkiem dużo, bo dzięki papryczkom chili, dziennie można spalić dodatkowo nawet 500 kcal.
Pomidory
Pomidory mają uniwersalne zastosowanie w kuchni i są pełne smaku, a zawierają niewiele kalorii - ok.18 kcal w 100g. To nie tylko smaczne, niskokaloryczne warzywo – zawierają też tajną broń w postaci likopenu, który hamuje rozwój komórek nowotworowych.
Zobacz także: Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory