Trwa ładowanie...

Produkty zakazane na kolację. Wieczorem lepiej omijać je szerokim łukiem

Avatar placeholder
12.03.2024 19:24
Produkty zakazane na kolację. Wieczorem lepiej omijać je szerokim łukiem
Produkty zakazane na kolację. Wieczorem lepiej omijać je szerokim łukiem (Getty Images)

Czy wiesz, że dieta odgrywa istotną rolę w regulacji cykli snu i czuwania, a spożywanie określonych pokarmów w godzinach wieczornych może znacząco wpływać na jakość snu oraz poranne samopoczucie? Oto potrawy, których należy unikać wieczorem.

spis treści

1. Pokarmy zawierające tyraminę

Tyramina jest związkiem chemicznych, który występuje w wielu produktach spożywczych, szczególnie w tych, które przeszły proces fermentacji, dojrzewania. Związek ten może wpływać na układ nerwowy, ponieważ wpływa na uwalnianie i działanie neurotransmiterów.

Produkty bogate w tyraminę to m.in.:

  • sery dojrzewające (cheddar, brie, camembert),
  • produkty wędzone i fermentowane (niektóre rodzaje kiełbas, wędlin),
  • ryby konserwowe i marynowane,
  • niektóre warzywa (awokado, bakłażan, szpinak)
  • produkty zawierające drożdże (niektóre rodzaje chleba, piwo),
  • produkty sojowe (sos sojowy, tempeh, miso).
Zobacz film: "Ile cukru kryje się w serkach homogenizowanych?"

Tyramina może stymulować wydzielanie norepinefryny (noradrenaliny), neurotransmitera związanego z pobudzeniem, co może utrudniać zasypianie lub powodować niespokojny sen.

2. Dania kwaśne i pikantne

Tego typu pokarmy mogą podrażniać żołądek i przyczyniać się do wystąpienia refluksu żołądkowo-przełykowego, co jest szczególnie niekorzystne w godzinach nocnych, kiedy ciało przyjmuje pozycję leżącą. Konsekwencją może być zaburzony sen oraz uczucie dyskomfortu.

3. Potrawy mogące spowodować wzdęcia

Pokarmy powodujące nadmierne tworzenie się gazów w przewodzie pokarmowym, takie jak niektóre warzywa (kapusta, brokuły), rośliny strączkowe czy produkty pełnoziarniste, spożywane wieczorem mogą prowadzić do dyskomfortu, wzdęć i zaburzeń snu.

4. Dania z dużą zawartością tłuszczu

Tłuste potrawy są trawione wolniej niż pokarmy o niskiej zawartości tłuszczu. Spożywanie ich przed snem oznacza, że proces trawienny będzie aktywny, gdy organizm powinien przechodzić w stan odpoczynku. Jakość snu może być więc obniżona, ponieważ organizm, zamiast przechodzić w głębsze fazy snu, skupi się na trawieniu.

Tłuste potrawy mogą więc sprawić, że nocny odpoczynek będzie mniej odprężający, co odbije się na samopoczuciu i funkcjonowaniu organizmu następnego dnia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze