Proste przepisy na ciasteczka proteinowe
Słodkie ciasteczka posiadają złą reputację. Wszystko przez wysoką zawartość cukru, który wywiera nie tylko negatywny wpływ na naszą sylwetkę, ale również na funkcjonowanie mózgu. Może powodować senność i problemy z zapamiętywaniem, a jego spadek sprawia, że czujemy się rozdrażnieni.
Kiedy odnajdziemy i dodamy do naszego menu odpowiednie receptury, ciasteczka mogą zamienić się przede wszystkim w zdrową przekąskę. Poniższe przepisy są idealne na szybkie śniadanie lub danie na wynos a także wtedy kiedy dopadnie nas ochota na coś słodkiego. Nie zawierają cukru, ale wysoką zwartość białka i błonnika. Samo zdrowie!
Zdrowie i czekoladowe ciasteczka
Mocno czekoladowe, zdrowie i z dużą zawartością błonnika oraz białka – dające dużą dawkę energii ! Gorzka czekolada i kakao mają wiele zalet. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, E i PP. Posiadają również takie substancje jak teobromina czy kofeina. Wpływają korzystnie na oczyszczenie naszego organizmu z toksyn, działają również wyszczuplająco i antycellulitowo. Mają właściwości uspakajające, relaksujące i zmniejszają obrzęki.
Składniki:
- 1 szklanki mąki, np. orkiszowej, ryżowej;
- 1 szklanka płatków owsianych;
- 2 ½ łyżki kakao;
- 1 jajko;
- pół tabliczki czekolady gorzkiej (najlepiej 90%);
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2 łyżki oleju kokosowego;
- 4 łyżeczki ksylitolu;
- 50 g odżywki białkowej o dowolnym smaku.
Przygotowanie. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) blendujemy na gładką masę. Na blasze z papierem do pieczenia formujmy ciasteczka i posypujemy na wierzchu czekoladą. Pieczemy około 15-20 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Proste, prawda?
Czekoladowe ciasteczka z awokado
Masz ochotę na przekąskę po treningu? Śmiało. Ten przepis łączy zdrowe tłuszcze i białko,tworząc pyszne czekoladowe ciasteczko, które jest bezglutenowe i może być gotowe do spożycia już w ciągu 20 minut. Dodatkowo awokado jest pełne witamin z grupy B, E i K, ma wysoką zawartość kwasu oleinowego, który pomaga obniżyć zły cholesterol.
Składniki:
• 1 średniej wielkości awokado (ok. 150-180 g);
• 4 łyżeczek ksylitolu (może być więcej lub mniej – w zależności od naszych upodobań);
• 2 łyżki miodu;
• jeden zblendowany banan;
• 1/2 szklanki gorzkiego kakao;
• 1/2 łyżeczki sody;
• 50 g dowolnej odżywki białkowej.
Przygotowanie. Awokado obieramy i oddzielamy od pestki. Rozgniatamy widelcem z bananem, miodem i ksylitolem. Dodajemy jajko, miksujemy. Kakao i sodę i dokładnie mieszamy. Łączymy wszystkie składniki. Na blasze pokrytej papierem do pieczenia układamy porcję ciasteczek. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciastka przechowujemy w szczelnym pojemniku, w lodówce, maksymalnie przez tydzień.
Ciasteczka owsiano-bananowe
Banany w tym przepisie zastępuję cukier, ale możesz dodać również odrobinę miodu, który jest naturalnym antybiotykiem. Smak wzbogacą także rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, orzechy, żurawina lub suszone wiśnie. Banany posiadają dużo białka, fitosteroli, flawonoidów i witamin, takich jak: B1, B2, B6 ,C i P.Znajdziemy w nich także kwas foliowy i kwas pantotenowy, oraz fluor, magnez, miedź, mangan i potas.
Składniki:
- 2 banany;
- 1/2 szklanki płatków owsianych;
- 1/3 szklanki otrębów owsianych;
- 2 czubate łyżki masła orzechowego;
- 50 g dowolnej odżywki białkowej.
Przygotowanie. Banany blendujemy z masłem orzechowym i odżywką białkową. Następnie dodajemy płatki oraz otręby i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na 10 min. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Przechowujemy w słoiku lub plastikowym pojemniku.
Ciasteczka z dyni
Dynia jest zdrowa i posiada wiele witamin, m.in.: A, B1 i B2, C i PP oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo. Jest także doskonałym źródłem białka i błonnika. Wszystkim miłośnikom słodyczy polecamy przepis na proteinowe ciasteczka.
Składniki:
- 1 szklankę purée z wcześniej upieczonej dyni;
- 3 jajka;
- 1/5 szklanki wody;
- 2 łyżki mleka kokosowego (można pominąć i dodać np. zwykłe krowie mleko);
- aromat waniliowy do smaku i zapachu (ilość według uznania);
- 1/2 szklanki mąki kokosowej (ryżowej, owsianej, kukurydzianej);
- 50 g dowolnej odżywki białkowej;
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżeczki cynamonu;
- szczypta soli;
- 3 łyżki ksylitolu;
- 1 czubata łyżka kakao.
Przygotowanie. Miksujemy wszystkie mokre składniki (puree, jajko, wodę, mleko i aromat), następnie dodajemy wszystkie suche składniki i ponownie miksujemy. Ciasteczka układamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i cienką warstwą oleju kokosowego. Pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ciasteczka z fasoli
Smakuje jak brownie i można zjeść połowę blaszki bez wyrzutów sumienia! W dodatku fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka. Zawiera również dużą ilość witamin z grupy B, a szczególnie witaminę B1, czyli tiaminę, która ma zbawienny wpływ na nasze samopoczucie (działa antydepresyjnie) i poprawia naszą pamięć.
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 3 łyżki gorzkiego kakao;
- 1 banan;
- 1/3 szklanki wody;
- 1 jajko + 2 białka jaj;
- 2 łyżki ksylitolu bądź stewii;
- 50 g dowolnej odżywki białkowej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- aromat lub ekstrakt waniliowy w dowolnej ilości do smaku.
Przygotowanie. Fasolę odsączyć, opłukać i zblendować wraz z pozostałymi dodatkami. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ciasteczka z batata
Bataty posiadają dużo białka, a także niezbędne aminokwasy egzogenne, kwas linolowy i linolenowy (używane do złagodzenia komplikacji cukrzycowych, a także atopowego zapalenia skóry). Dodatkowo znajdziesz w nich wiele witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, E i K oraz kwas foliowyi polifenole, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Posiadają również fosfor, chlor, jod, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Oto przepis na szybkie, zdrowe ciasteczka bez pieczenia!
Składniki:
Masa:
- 1 dużej wielkości batat;
- 100 g dowolnej odżywki białkowej;
- 1 łyżka czubata ksylitolu;
- 1 łyżka mąki kokosowej (ryżowej, kukurydzianej, owsianej, itp.);
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego;
- 2 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego (takiego bez cukru).
Polewa czekoladowa:
- 4 łyżki oleju kokosowego;
- 1,5 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki kakao;
- 1 łyżka ksylitolu (dodatkowo może być jeszcze 1 łyżka odżywki białkowej);
- 2 łyżki mleka migdałowego lub kokosowego.
Przygotowanie. Blendujemy ze sobą wszystkie składniki zawarte w dziale masa na gładką konsystencję. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym. Dodajemy do nich kakao i ksylitol (dodatkowo można odżywkę białkową). Tak przygotowaną miksturę wylewamy na dno foremek. Na nią nakładamy masę. Ciasteczka wkładamy do lodówki na minimum 60 minut (muszą dobrze stężeć). Smacznego!