Trwa ładowanie...

Groźni niszczyciele organizmu. Zwróć uwagę na skład podczas kolejnych zakupów

Avatar placeholder
14.01.2024 20:38
Prowadzą do miażdżycy, nowotworów i niszczą mózg. Zwróć uwagę na skład podczas kolejnych zakupów
Prowadzą do miażdżycy, nowotworów i niszczą mózg. Zwróć uwagę na skład podczas kolejnych zakupów (Getty Images)

Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że spożywanie tłuszczów trans ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Już wcześniej wiedzieliśmy, że te tłuszcze przyczyniają się do rozwoju takich chorób jak otyłość, miażdżyca czy nowotwory. Nowe badania ujawniają, że tłuszcze trans mają również negatywny wpływ na nasz mózg. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dąży do ich zakazania, ale na razie są obecne w wielu produktach spożywczych.

spis treści

1. Szkodliwość tłuszczy trans

Tłuszcze trans znajdziemy przede wszystkim w żywności wysokoprzetworzonej. Są one dodawane do wielu produktów, takich jak wyroby cukiernicze, produkty garmażeryjne, słodycze, smarowidła do chleba, sery kanapkowe, sery topione, mrożona pizza. Możemy je również znaleźć w gotowych daniach, zupach z torebki, sosach, a także w kebabach, zapiekankach, śmietance do kawy czy daniach smażonych w głębokim tłuszczu.

Wcześniejsze badania naukowe potwierdziły, że nadmiar tłuszczów trans w diecie może prowadzić do rozwoju takich chorób jak nadwaga, otyłość, cukrzyca czy miażdżyca. Teraz jednak okazuje się, że tłuszcze trans mogą również zwiększać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Te wnioski zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Neurology".

Naukowcy z Alzheimer's Prevention Clinic w Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku przeprowadzili badania na grupie 1600 mężczyzn i kobiet z Japonii przez okres 10 lat. Osoby, które brały udział w badaniu, były zdrowe na początku badania. W eksperymencie uwzględniono dietę uczestników, jak również czynniki mogące zwiększać ryzyko zachorowania na alzheimera.

Zobacz film: "Niebezpieczne tłuszcze trans"

"W badaniu zastosowano poziomy markerów krwi tłuszczów trans, a nie kwestionariusze dietetyczne, co zwiększa naukową wiarygodność wyników" - podkreśla dr Richard Isaacson, neurolog prowadzący badania.

Osoby, które spożywały największe ilości tłuszczów trans, miały nawet o 74 proc. wyższe ryzyko rozwoju choroby Alzheimera niż inni badani. Naukowcy ostrzegają, by podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na listę składników znajdujących się na etykiecie wybieranych produktów. Tłuszcze trans mogą być ukryte np. pod zawiera "częściowo uwodornione/częściowo utwardzone oleje roślinne".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze