Wpływ utwardzonych tłuszczów roślinnych na nasze zdrowie. Zobacz, dlaczego należy ich unikać
Wiele się słyszy o tym, żeby ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz tych pochodzących z roślin.
Oleje roślinne dostarczają dużych ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).
Najzdrowsze są te tłoczone na zimno. Każdy proces obróbki pozbawia je części właściwości.
Najgorsze pod tym względem są utwardzone oleje roślinne. Zobacz galerię i dowiedz się, dlaczego musisz ich unikać.
Zobacz też: Staje się toksyczny i szkodliwy dla zdrowia. Częsty błąd
Tani i łatwodostępny tłuszcz trans
Tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. W procesie uwodornienia zmienia się struktura chemiczna olejów. Zyskują większą trwałość i są odporne na jełczenie.
Zaletą utwardzonych tłuszczów roślinnych jest też to, że w temperaturze pokojowej występują w formie stałej lub częściowo stałej. Ponadto są tanie i łatwe w produkcji, dlatego tak chętnie sięgają po nie firmy z branży spożywczej.
Dietetycy są jednak zgodni. Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych powinno się ograniczyć do minimum. Dlaczego?
Podwyższenie poziomu cholesterolu LDL
Spożywanie produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne przyczynia się do podwyższenia złego cholesterolu we krwi.
Nadmiar cholesterolu LDL jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Odkłada się w tętnicach i przyczynia do rozwoju miażdżycy. Choroba ta zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Utwardzone tłuszcze roślinne sprzyjają również powstawaniu stanów zapalnych w obrębie naczyń krwionośnych.
Obniża poziom dobrego cholesterolu HDL
Produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne nie tylko podwyższają stężenie złego cholesterolu, ale też działają na obniżenie cholesterolu HDL.
Dobry cholesterol odpowiada za usuwanie złogów złego cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega więc rozwojowi miażdżycy. Niski poziom cholesterolu HDL przy jednoczesnym wysokim stężeniu LDL jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, m.in. choroby wieńcowej.
Podwyższa poziom trójglicerydów
Produkty, które mają w składzie utwardzone tłuszcze roślinne przyczyniają się także do zwiększenia stężenia trójglicerydów w organizmie. To z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL. Osoby, u których obserwuje się wysokie stężenie trójglicerydów są bardziej narażone na nagłą śmierć z powodu chorób serca.
Utwardzone tłuszcze roślinne przyczyniają się też do insulinooporności i powodują otyłość.
Produkty, których należy unikać
Utwardzone tłuszcze roślinne są powszechnym dodatkiem do żywności. Znajdziesz je w gotowych produktach garmażeryjnych oraz tych typu fast food, zupach i sosach instant, gotowych wyrobach cukierniczych, słonych przekąskach i produktach czekoladowych.
Tłuszcze utwardzone chętnie wykorzystywane są w gastronomii ponieważ można je stosować wielokrotnie bez konieczności wymiany oleju. Po poddaniu działaniu wysokiej temperatury nie mają zapachu i smaku, nie wytwarzają też dymu. Na ich korzyść przemawia też niska cena i długi okres przechowywania.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby jak najbardziej ograniczyć spożywanie tłuszczów trans w codziennej diecie. Ich dawka nie powinna wynosić więcej niż 1 proc. energii dziennie, czyli np. 2 g przy spożyciu 2000 kcal.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl