Wpływ utwardzonych tłuszczów roślinnych na nasze zdrowie. Zobacz, dlaczego należy ich unikać

Wiele się słyszy o tym, żeby ograniczyć tłuszcze zwierzęce na rzecz tych pochodzących z roślin.

Oleje roślinne dostarczają dużych ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K).

Najzdrowsze są te tłoczone na zimno. Każdy proces obróbki pozbawia je części właściwości.

Najgorsze pod tym względem są utwardzone oleje roślinne. Zobacz galerię i dowiedz się, dlaczego musisz ich unikać.

Zobacz też: Staje się toksyczny i szkodliwy dla zdrowia. Częsty błąd

utwardzone oleje roślinne [123rf.com]utwardzone oleje roślinne [123rf.com]
Źródło zdjęć: © Utwardzone oleje roślinne są niezdrowe [123rf.com]

/ 5Tani i łatwodostępny tłuszcz trans

Tłuszcze, których WHO chce się pozbyć
Tłuszcze, których WHO chce się pozbyć © Getty Images

Tłuszcze trans, czyli utwardzone tłuszcze roślinne są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. W procesie uwodornienia zmienia się struktura chemiczna olejów. Zyskują większą trwałość i są odporne na jełczenie.

Zaletą utwardzonych tłuszczów roślinnych jest też to, że w temperaturze pokojowej występują w formie stałej lub częściowo stałej. Ponadto są tanie i łatwe w produkcji, dlatego tak chętnie sięgają po nie firmy z branży spożywczej.

Dietetycy są jednak zgodni. Spożywanie utwardzonych tłuszczów roślinnych powinno się ograniczyć do minimum. Dlaczego?

/ 5Podwyższenie poziomu cholesterolu LDL

Obraz
© Wysoki poziom cholesterolu powoduje problemy z sercem [123rf.com]

Spożywanie produktów zawierających utwardzone tłuszcze roślinne przyczynia się do podwyższenia złego cholesterolu we krwi.

Nadmiar cholesterolu LDL jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Odkłada się w tętnicach i przyczynia do rozwoju miażdżycy. Choroba ta zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.

Utwardzone tłuszcze roślinne sprzyjają również powstawaniu stanów zapalnych w obrębie naczyń krwionośnych.

/ 5Obniża poziom dobrego cholesterolu HDL

Obraz
© Getty Images

Produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne nie tylko podwyższają stężenie złego cholesterolu, ale też działają na obniżenie cholesterolu HDL.

Dobry cholesterol odpowiada za usuwanie złogów złego cholesterolu ze ścian naczyń krwionośnych. Zapobiega więc rozwojowi miażdżycy. Niski poziom cholesterolu HDL przy jednoczesnym wysokim stężeniu LDL jest bardzo niekorzystny dla zdrowia. Zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, m.in. choroby wieńcowej.

/ 5Podwyższa poziom trójglicerydów

Utwardzone tłuszcze roślinne przyczyną otyłości [123rf.com]
Utwardzone tłuszcze roślinne przyczyną otyłości [123rf.com] © Otyłość jest bardzo szkodliwa dla zdrowia [123rf.com]

Produkty, które mają w składzie utwardzone tłuszcze roślinne przyczyniają się także do zwiększenia stężenia trójglicerydów w organizmie. To z kolei prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu LDL. Osoby, u których obserwuje się wysokie stężenie trójglicerydów są bardziej narażone na nagłą śmierć z powodu chorób serca.

Utwardzone tłuszcze roślinne przyczyniają się też do insulinooporności i powodują otyłość.

/ 5Produkty, których należy unikać

produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne [123rf.com]
produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne [123rf.com] © Produkty zawierające utwardzone tłuszcze roślinne [123rf.com]

Utwardzone tłuszcze roślinne są powszechnym dodatkiem do żywności. Znajdziesz je w gotowych produktach garmażeryjnych oraz tych typu fast food, zupach i sosach instant, gotowych wyrobach cukierniczych, słonych przekąskach i produktach czekoladowych.

Tłuszcze utwardzone chętnie wykorzystywane są w gastronomii ponieważ można je stosować wielokrotnie bez konieczności wymiany oleju. Po poddaniu działaniu wysokiej temperatury nie mają zapachu i smaku, nie wytwarzają też dymu. Na ich korzyść przemawia też niska cena i długi okres przechowywania.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, żeby jak najbardziej ograniczyć spożywanie tłuszczów trans w codziennej diecie. Ich dawka nie powinna wynosić więcej niż 1 proc. energii dziennie, czyli np. 2 g przy spożyciu 2000 kcal.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka