Przechowywanie mleka
Przechowywanie jedzenia powoli staje się dla wielu osób wyzwaniem. Nie każdy zna zasady przechowywania żywności, przez co zdarzają się różne nowatorskie, często mało racjonalne pomysły. Niektórzy na wszelki wypadek trzymają niemal wszystkie rodzaje jedzenia w lodówce, inni szukają nowych sposobów na przedłużenie przydatności produktów do spożycia. Coraz bardziej popularne jest pakowanie próżniowe żywności, które ma za zadanie wyraźnie przesunąć termin przydatności do spożycia. Są nawet specjalne urządzenia do domowego pakowania próżniowego. Jednak nie są one konieczne w przypadku niektórych produktów, na przykład mleka. Przechowywanie mleka nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać.
1. Prawidłowe przechowywanie mleka
Warunki przechowywania żywności mają duże znaczenie. Mleko psuje się szybciej niż większość produktów trzymanych w lodówce. Na szczęście są sposoby, aby przedłużyć jego przydatność do spożycia.
Jak przechowywać żywność? Zastosuj się do poniższych wskazówek:
- Robiąc zakupy w supermarkecie, mleko włóż do koszyka jako ostatni produkt i po powrocie do domu natychmiast wstaw je do lodówki.
- Wybierz mleko z możliwie najdłuższą datą przydatności do spożycia.
- Kupuj małe ilości mleka zamiast dużych pojemników.
- Najlepszym miejscem do przechowywania żywności, w tym mleka, jest lodówka. Pamiętaj jednak o tym, aby nie trzymać go przy samych drzwiach. Lepszy będzie tył lodówki, z dala od surowych mięs lub produktów o wyrazistym zapachu.
- Bezpośrednio po każdym użyciu schowaj mleko do lodówki. Niewiele wystarczy, aby mleko się popsuło.
- Zawsze dokładnie dokręć zakrętkę pojemnika z mlekiem.
- Trzymaj mleko w tym samym pojemniku, w którym je kupiłeś i nie wystawiaj go na działanie promieni słonecznych.
- Mleko w proszku należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W ten sposób zachowa dobry stan nawet rok. Jeśli jednak opakowanie zostało otwarte, należy je zużyć w ciągu dwóch miesięcy.
- Mleko można zamrozić nawet na trzy tygodnie, ale należy liczyć się z tym, że podczas rozmrażania może utracić wygląd i konsystencję.
2. Próżniowe pakowanie mleka
Próżniowe pakowanie żywności przez producentów to oczywista sprawa – w ten sposób wiele produktów może być rozwożonych do sklepów bez utraty jakości. Mleko w butelkach lub kartonach musi być szczelnie zamknięte, aby nie dostały się do niego zanieczyszczenia. Kupując próżniowo zapakowane mleko, klient ma gwarancję najwyższej jakości produktu, a zamknięte opakowanie można przez stosunkowo długi czas przechowywać w domu. Należy jednak pamiętać o tym, by po zakupie mleka i jego otwarciu nie szukać domowych sposobów na pakowanie próżniowe. Wystarczy szczelnie zamykać karton lub butelkę po użyciu i przechowywać mleko w lodówce nie dłużej niż 48 godzin, aby nie spowodować zatrucia pokarmowego.
Jak widać, przechowywanie mleka nie jest zabiegem skomplikowanym. Konieczne jest zachowanie zdrowego rozsądku. Przechowywanie żywności nie jest wyścigiem z drobnoustrojami i zagrożeniami dla zdrowia, ale codzienną koniecznością, którą warto opanować.