Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce
Przechowywanie żywności w zamrażarce

Przechowywanie żywności w zamrażarce ma wiele zalet. Jest to skuteczny sposób na długotrwałe przechowywanie jedzenia bez utraty jego wartości odżywczych. Zamrażanie produktów jest także bardzo wygodne. W każdej chwili można sięgnąć po zapasy, na przykład mrożone pierogi lub kopytka, a nawet mrożone owoce, i szybko przygotować je do spożycia. Mrożenie żywności pozwala przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych, jednak należy wziąć pod uwagę zasady przechowywania żywności. Jak przechowywać produkty spożywcze, aby nie traciły wartości odżywczych? Co zrobić, by przedłużyć termin spożycia mięsa czy masła?

1. Konserwacja żywności

Od czasu kiedy rozwój technologii dał ludziom możliwość przechowywania żywności w lodówce, znacznie rzadziej cierpią na zatrucia pokarmowe. Pod wpływem wody dochodzi bowiem do procesu namnażania bakterii i drobnoustrojów, które powodują nieprzyjemne w skutkach dolegliwości pokarmowe. Wszelkie rodzaje konserwowania żywności, takie jak wędzenie czy marynowanie, mają za zadanie redukcję wody. Jednak najbardziej korzystnym sposobem przedłużania daty spożycia produktów spożywczych jest zamrażanie. Dlaczego? Proces zamrażania zmniejsza aktywność enzymów, które doprowadzają do psucia się żywności. Zamrażanie żywności właściwie wcale nie zmienia wartości odżywczej poddawanych mu produktów. Przed zamrażaniem warzyw najlepiej poddać je procesowi blanszowania, czyli parzenia w gorącej wodzie. Powoduje to niewielkie ubytki witamin, jednak skutecznie zabezpiecza przed procesem psucia. Przyjmuje się, że zamrożone produkty spożywcze można przechowywać w zamrażarce przez okres od 3 do 12 miesięcy, ale jest to w dużej mierze kwestią indywidualną.

2. Jak przechowywać mrożonki?

Wystarczy zastosować się do następujących wskazówek, by przechowywanie mrożonek było prawidłowe:

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
  • Jeśli samodzielnie mrozisz warzywa i owoce, zapakuj je w folię termoizolacyjną. W ten sposób ochronisz żywność przed dostępem tlenu, przyspiesza on bowiem wszystkie procesy chemiczne. Najlepszym pomysłem jest jednak kupowanie produktów pakowanych próżniowo.
  • Mrożonki przygotowane osobiście będą lepszej jakości, jeżeli proces zamrażania będzie szybki. Powolne zamrażanie powoduje powstawanie kryształków lodu, które rozrywają błony komórkowe warzyw i owoców. W rezultacie w czasie rozmrażania z tych produktów wyciekają znaczne ilości soku.
  • Kupując gotowe mrożonki, zwróć uwagę na to, czy nie były już rozmrażane. Poznasz to po ich strukturze. Produkt nie powinien być zbity w bryłę, lecz stosunkowo „sypki”. Pod palcami powinieneś być w stanie wyczuć poszczególne elementy mrożonki. Po zakupie możliwie szybko schowaj zamrożone produkty do zamrażarki.
  • Gotowe mrożonki przechowuj w temperaturze, która nie będzie wyższa od tej podanej na opakowaniu. W ten sposób unikniesz szybkiego rozwoju bakterii oraz zmian chemicznych i biochemicznych.
  • Rozmrożone produkty powinny być jak najszybciej spożyte. Nie należy ich ponownie zamrażać!

Mrożenie żywności daje nam możliwość zrobienia zapasów owoców oraz warzyw w sezonie ich występowania. Sprawia to, że możemy po nie sięgać o dowolnej porze roku, szczególnie jesienią i zimą. Pamiętajmy jednak, że należy wyeliminować dostęp tlenu oraz światła, które mogą być zaczątkiem procesów psucia i namnażania się bakterii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze