Trwa ładowanie...

Przesolona zupa - co zrobić z przesoloną zupą, sposoby na przesoloną zupę

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
07.02.2022 18:26
Przesolona zupa - co zrobić z przesoloną zupą, sposoby na przesoloną zupę
Przesolona zupa - co zrobić z przesoloną zupą, sposoby na przesoloną zupę (Pexels, autor:Karolina Grabowska)

Przesolona zupa nie smakuje najlepiej. Wystarczy chwila nieuwagi, aby w potrawie znalazła się zbyt duża ilość ziarenek soli. Wylewanie zbyt mocno osolonej zupy nie ma najmniejszego sensu, ponieważ istnieją sposoby na uratowanie takiego dania. Usunięcie nadmiaru z soli jest możliwe za pomocą niezwykle popularnego warzywa. Ten skuteczny sposób z pewnością przypadnie wam do gustu. Poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie: jak uratować przesoloną zupę?

spis treści

1. Co zrobić z przesoloną zupą?

Przesolona zupa może przytrafić się każdemu, zarówno pasjonatom gotowania, jak i laikom, rozpoczynającym dopiero swoją przygodę kulinarną. Każdemu z nas niejednokrotnie zdarzało się dodać za dużą ilość soli do pomidorowej, rosołu, zupy ogórkowej czy zupy grochowej. Sól to podstawowa przyprawa, z której korzystamy w kuchni. Dzięki niej potrawy zyskują bardziej wyrazisty smak. Przyprawa ta jest również doskonałym środkiem konserwującym. Niestety, nadmiar białej przyprawy potrafi zepsuć niejedno danie obiadowe. Nadmiernie przesolone potrawy nie smakują najlepiej, ale wyrzucanie ich nie ma najmniejszego sensu. Co więc możemy zrobić z przesoloną zupą?

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Sposoby na przesoloną zupę

Każdemu może przydarzyć się przesolony rosół czy przesolona pomidorowa. Wystarczy odrobina nieuwagi, aby do potrawy powędrowała zbyt duża ilość drobnych, białych ziarenek. Konsekwencją przesolenia zupy jest zwykle wyrzucenie nieudanego posiłku do kosza. Niewiele osób myśli w takiej sytuacji o ratowaniu dania. To ogromny błąd, ponieważ istnieją sposoby, dzięki którym możemy uratować nadmiernie osolone danie.

2.1. Surowy ziemniak

Surowy ziemniak i za słona zupa to dobre połączenie? Okazuje się, że tak. Wrzucenie umytego, obranego, a przede wszystkim surowego ziemniaka do płynnej potrawy to najstarszy, a zarazem najpopularniejszy sposób na uratowanie przesolonej zupy. Surowy ziemniak dodany do zupy doskonale pochłania nadmiar soli oraz neutralizuje nieprzyjemny smak potrawy. Obrane warzywo należy wrzucić do gotującego się dania na dziesięć minut. Tyle wystarczy, aby uniknąć wylewania przyrządzonej już zupy. Nie należy jednak przekraczać zalecanych dziesięciu minut – w przeciwnym razie nasze danie pozostanie zbyt słone.

2.2. Jabłka

Jabłka to niezwykle zdrowe owoce. Spożywanie ich wpływa pozytywnie na stan naszego przewodu pokarmowego, chroni przed rozwojem raka jelita grubego oraz innych schorzeń jelit.

Jabłka posiadają jeszcze jedno ważne zastosowanie. Skutecznie pochłaniają nadmiar soli w zupie, a także wydzielają słodycz, która pozwala zneutralizować nieprzyjemny smak zbyt słonego posiłku.

Zamiast wyrzucać danie, warto wykorzystać stary i skuteczny sposób. Obrane ze skórek, a także pokrojone w ćwiartki jabłka wrzucamy do gotującej się zupy na dziesięć minut. Po tym czasie smak zupy powinien być zupełnie inny.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze