Maczanka zupa – przepis, rodzaje i wartości odżywcze
Maczanka zupa to błyskawiczna potrawa z kilku banalnych składników, które każdy ma w kuchennej szafce. Podana zarówno w wersji lekkiej, jak i w postaci gęstego kremu, jest pomysłem na danie w typie coś z niczego. Można w niej maczać grubo pokrojony chleb, naleśniki, placki ziemniaczane czy mięso. Jak zrobić maczankę? Czy jest pożywna?
1. Maczanka zupa - co to takiego?
Maczanka zupa to rodzaj błyskawicznego i taniego dania. Jest prosta w przygotowaniu, a przepis wykorzystuje składniki, które znajdują się w każdej kuchni. W zależności od regionu przepisy na tę zupę różnią się od siebie. To dlatego można ugotować zarówno zupę z chleba, jak i tradycyjną maczankę białoruską.
Maczanka – zupa z chleba
Aby przygotować maczankę – zupę z chleba, potrzebne są takie składniki jak: 6 grubych kromek czerstwego razowego pokrojonego w kostkę, 4 duże ząbki czosnku, 2,5 litra wody, 2 łyżki smalcu domowego ze skwarkami, * sól, pieprz ziołowy, majeranek, dowolna zielenina: natka pietruszki, koperek.
Zagotuj wodę z dodatkiem smalcu, dodaj do niej sól i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Przed podaniem dodaj pokrojony w kostkę chleb. I gotowe.
A wartości odżywcze? Maczanka z chleba jest sycąca i dość ciężka. Czerstwy chleb oraz smalec domowy ze skwarkami sprawiają, że nie jest to zupa dietetyczna czy specjalnie odżywcza.
Chleb zaliczany jest do produktów zbożowych, a te stanowią źródło węglowodanów złożonych w diecie, czyli dostarczają niezbędnej energii. Kaloryczność chleba zależy od jego rodzaju, a także obecności lub braku dodatków.
Wypieki z mąki graham lub razowej (pełnoziarnistej) dostarczają więcej sycącego błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, potasu, żelaza, cynku i miedź niż chleby pszenne z oczyszczonej mąki pszennej.
Kromka chleba kromce nie równa:
- chleb zwykły, baltonowski: 240 kcal, 47 g węglowodanów, 7,8 g białka, 1,9 g tłuszczu i 2,4 g błonnika, 1,4 g soli,
- chleb graham: 245 kcal, 32 g węglowodanów, 7,8 g białka, 8,6 g tłuszczu, 4,7 g błonnika i 1,1 g soli,
- żytni chleb razowy: 220 kcal, 43 g węglowodanów, 4,6 g białka, 1,2 g tłuszczu, 5,2 g błonnika i 1,4 g soli,
2. Białoruska maczanka
Znana jest również inna wersja maczanki. To zupa jedzona bez łyżki. Białoruska maczanka to prosty i szybki gęsty krem, w którym można maczać pokrojony chleb, mięso, placki ziemniaczane czy wytrawne naleśniki.
Jak zrobić białoruską maczankę?
- 500 ml mleka,
- 8 łyżek mąki,
- cebula,
- olej,
- sól.
Zagotuj mleko, odlewając pół szklanki płynu. Wsyp do niego mąkę i sól. Wymieszaj dokładnie, żeby nie było grudek. Do gotującego się mleka wlej wymieszane mleko z mąką i solą. Gotuj zupę mieszając ją intensywnie do momentu, aż zgęstnieje.
Pokrój cebulę, usmaż na patelni i dodaj do maczanki. Czasem do mleka dodaje się jeszcze rozmącone jajko. Gęstą masę wylej na talerze. Jeśli chodzi o wartości odżywcze maczanki białoruskiej, ona także nie dostarcza zbyt wielu witamin i minerałów.
Te pochodzą z mleka i cebuli. Ponadto zupa jest kaloryczna, co wynika z dużej ilości mąki pszennej. Można ją potraktować jako ciekawostkę kulinarną. Nie warto jednak sięgać po nią zbyt często.
3. Maczanka krakowska
W kontekście maczanki pojawia się jeszcze inna potrawa. Ale maczanka krakowska, o której mowa, to zupełnie inna bajka. Nie jest to biedna zupa, a rodzaj pożywnego, treściwego dania street food o długiej historii.
Aby przygotować maczankę krakowską, czyli danie a la burger, potrzebne są takie składniki jak:
- 1 kg karkówki wieprzowej,
- 4 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 litra bulionu,
- bułki kajzerki,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, kminek.
Mięso natrzyj przyprawami i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. W brytfance rozgrzej tłuszcz i obsmaż na nim mięso, podlej niewielką ilość wody, przykryj. Wstaw do piekarnika i piecz mięso około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
W połowie czasu pieczenia dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Można też mięso przełożyć do garnka, zalać rosołem oraz śmietanką i gotować przez godzinę na średnim ogniu.
Na patelni, na której smażyło się mięso, wystarczy podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Po upieczeniu bądź duszeniu wyjmij mięso, a powstały sos zagęść mąką i zagotuj.
Mięso pokrój w plastry i kładź na przekrojone bułki, polewaj sosem z pieczenia. Podawaj z dodatkiem zieleniny: sałaty czy ogórków kiszonych. Nie bez powodu maczankę krakowską nazywa się prababką hamburgera.