Trwa ładowanie...

Przyczyna cukrzycy, raka, miażdżycy. Polak potrafi zjeść 40 kg w roku

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 01.12.2023 08:39
Zabójca dla trzustki, jelit. Polacy jedzą nawet 40 kg rocznie
Zabójca dla trzustki, jelit. Polacy jedzą nawet 40 kg rocznie (Getty Images)

To cichy zabójca, który przyczynia się do diagnozy m.in. miażdżycy, cukrzycy i nadciśnienia tętniczego. Polacy sięgają po niego bez umiaru. Według szacunków GIS, każdy z nas konsumuje rocznie około 40 kg tego produktu.

spis treści

1. Polacy się zajadają

Z danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) wynika, że przeciętny Polak spożywa ponad 40 kg cukru rocznie. GIS ostrzega, że nadmierna konsumpcja cukru sprzyja rozwojowi wielu schorzeń, takich jak otyłość, miażdżyca, zaburzenia hormonalne, próchnica i zmiany skórne o podłożu grzybiczym.

Dodatkowo nadmiar cukru w diecie przyspiesza proces starzenia, powoduje gazy, wzdęcia i zaparcia, obniżona odporność organizmu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Od kilku lat mówi się o tym, że Polacy spożywają coraz więcej cukru. Specjaliści przewidują, że z powodu epidemii otyłości do końca 2025 r. będzie o:

  • 941 tys. więcej osób cierpiących na cukrzycę,
  • 349 tys. więcej pacjentów z problemem nadciśnienia,
  • 146 tys. więcej osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.

2. Narkotyk, który sprzyja otyłości

Cukier jest również bardzo uzależniający. Kiedy jemy słodycze, w organizmie uwalniają się hormony szczęścia, takie jak dopamina, serotonina i endorfiny, co zachęca do ponownego spożycia słodkości.

Głównym powodem otyłości jest spożycie cukru. Światowa Organizacja Zdrowia umieściła otyłość na swojej liście chorób już pół wieku temu, ale dzisiaj stanowi jeden z największych problemów dla medycyny.

W Polsce 60 proc. dorosłych ma nadwagę, a 25 proc. jest otyłych. Aż 20 proc. Polaków zmaga się z otyłością, a według Narodowego Funduszu Zdrowia, za kilka lat będzie to już 30 proc.

Otyłość przyczynia się do wielu chorób współistniejących, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, a także problemy z układem kostnym, stawami i kręgosłupem.

3. W tych produktach kryje się "biała śmierć"

Zbyt duże ilości cukru mogą prowadzić do problemów ze składem mikroflory jelitowej. Nadmierna ilość glukozy, której nie możemy strawić, ląduje w jelicie grubym. Jest to środowisko, w którym mikroorganizmy, które żywią się cukrem, mogą rosnąć, co prowadzi do zakłócenia równowagi mikroflory jelitowej i poważnych konsekwencji dla zdrowia.

Cukier może być obecny także w innych produktach, których o to nie podejrzewamy. Znajdziemy go w składach jogurtów owocowych, płatków śniadaniowych, gotowych owsianek i batoników zbożowych.

Może być również obecny w chlebie, zwłaszcza w ciemnym, który często jest pieczony z dodatkiem miodu, cukru, melasy lub słodu. Czasami cukier dodawany jest również podczas produkcji kiełbas i wędlin.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze