Trwa ładowanie...

Jest przyczyną epidemii otyłości, cukrzycy, miażdżycy. Działa jeszcze gorzej niż cukier

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 14.11.2023 18:34
Na potęgę dodawany do produktów. Na organizm wpływa jeszcze gorzej niż cukier
Na potęgę dodawany do produktów. Na organizm wpływa jeszcze gorzej niż cukier (Getty Images)

Obserwujemy niepokojący wzrost zachorowań na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, co jest widoczne w rosnącej liczbie przeszczepień wątroby związanych z tą chorobą. Wzrasta również liczba osób cierpiących na cukrzycę oraz te zmagające się z nadwagą i otyłością. Te zjawiska, które można nazwać prawdziwą epidemią XXI wieku, są w dużej mierze spowodowane dietą bogatą w wysokoprzetworzone produkty spożywcze. Właśnie w nich kryje się groźny kuzyn cukru.

spis treści

1. Wszechobecny zamiennik cukru

Syrop glukozowo-fruktozowy, znany również jako high fructose corn syrup (HFCS) lub izoglukoza, został wynaleziony w połowie XX wieku i błyskawicznie zdobył rynek spożywczy.

Jest produkowany głównie z kukurydzy, rzadziej z pszenicy. Proces jego produkcji polega na przetwarzaniu skrobi za pomocą enzymów i kwasów, co daje żółtą ciecz. Składa się ona niemal w 60 proc. z fruktozy i glukozy, podczas gdy cukier ma równomierne proporcje tych dwóch składników.

Zobacz film: "Stewia zamiast cukru"

Dla sektora spożywczego HFCS ma wiele zalet w porównaniu do cukru. Jest tańszy, nie krystalizuje się i jest łatwiejszy do transportu. Niestety, jego wpływ na zdrowie jest negatywny.

2. Ostrożnie z fruktozą, może prowadzić do wielu chorób

Im więcej syropu glukozowo-fruktozowego spożywamy, tym większe jest ryzyko cukrzycy typu 2, miażdżycy, nadciśnienia, otyłości, chorób wątroby (NAFLD), a nawet raka. Cukier ma podobny wpływ na nasze zdrowie.

Co więc odróżnia te dwa składniki? Badania nie dają jednoznacznej odpowiedzi, ale naukowcy ostrożnie sugerują, że syrop glukozowo-fruktozowy, w którym fruktoza jest dominującym składnikiem, może być bardziej szkodliwy dla zdrowia niż sam cukier.

HFCS o wysokiej zawartości fruktozy może:

  • zmniejszać aktywność białych krwinek, co obniża odporność,
  • zmniejszać produkcję leptyny, co zaburza mechanizm uczucia głodu i sytości,
  • przyczyniać się do zaburzeń gospodarki lipidowej i odkładania się tłuszczu trzewnego.

Autorzy najnowszej metaanalizy opublikowanej w "Frontiers in Nutrition" zwracają na to uwagę. Badacze zauważyli, że zarówno HFCS, jak i sacharoza, mogą wpływać na różne parametry antropometryczne i metaboliczne, takie jak masa ciała, BMI czy gospodarka lipidowa. Jednak HFCS dodatkowo powoduje wzrost CRP, który jest wskaźnikiem stanu zapalnego w organizmie.

"Można to przypisać unikalnemu procesowi metabolicznemu fruktozy, który może powodować stres oksydacyjny w komórkach" – twierdzą naukowcy.

To kolejny dowód na to, że szczególnie wysoka zawartość fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym jest szkodliwa. Niestety, informacje o stężeniu fruktozy w syropie glukozowo-fruktozowym są trudne do znalezienia na etykiecie produktu. Syrop ten może być obecny w wielu produktach spożywczych, od ciastek, cukierków i lodów, przez napoje, gotowe dania, konserwy i wyroby mięsne, aż po sosy czy napoje alkoholowe.

Najlepszym rozwiązaniem wydaje się więc unikanie produktów zawierających syrop z kukurydzy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze