Trwa ładowanie...

Pstrąg z piekarnika - dlaczego warto go jeść, kalorie, z czym podawać, sposób przyrządzenia

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
29.04.2024 16:11
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika (Adobe Stock)

Pstrąg z piekarnika to ciekawa propozycja na obiad lub podwieczorek. Potrawa ta jest niezwykle sycąca, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. W jej składzie znajdziemy sporą dawkę witamin, składniki mineralnych, a także kwasów omega-3. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika? Co jeszcze warto wiedzieć o takim jedzeniu?

spis treści

1. Dlaczego warto jeść pstrąga z piekarnika?

Pstrąg z piekarnika smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowy. Zawiera w swoim składzie cenne kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę D, a także niezbędne naszemu organizmowi składniki mineralne takie jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo czy potas.

Ryba w wersji upieczonej zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż ta usmażona. Spożywanie dwóch porcji pstrąga tygodniowo zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe EPA i DHA.

2. Ile kalorii ma pstrąg z piekarnika?

100 gramów upieczonego pstrąga zawiera:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Upieczona ryba zawiera pełnowartościowe białko, a także sporą ilość witamin i składników mineralnych. Powinny po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej, osoby regularnie uprawiające sport. Potrawa z pewnością zachwyci również wszystkich tych, którzy przestrzegają zasad zdrowego odżywiania.

Zobacz także:

3. Z czym podawać upieczonego pstrąga?

Z czym podawać pstrąga, aby podkreślić smak tej smacznej i pożywnej ryby? Upieczony pstrąg doskonale smakuje z upieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, a także świeżą surówką:

  • z kapusty kiszonej, marchewek, pora oraz jabłek,
  • z białej kapusty, cebuli, ogórka konserwowego, szczypiorku oraz majonezu
  • z chrzanu, marchewek, jabłek oraz majonezu
  • z selera, jabłek, orzechów włoskich, rodzynek oraz majonezu
  • z marchewki, ananasa oraz jabłek

Doskonałym dodatkiem do upieczonego pstrąga będą również ugotowane na parze warzywa np. brokuły, kalafior, marchewka, brukselka.

4. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika?

Pstrąg z piekarnika jest potrawą niezwykle sycącą, pyszną, a przede wszystkim łatwą w przygotowaniu. Oto składniki niezbędne do przyrządzenia tego dania:

  • dwie sztuki wypatroszonego pstrąga
  • jeden pęczek świeżego kopru ogrodowego
  • dwa ząbki czosnku
  • masło
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Wypatroszone wcześniej pstrągi dokładnie umyj, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Ryby skrop oliwą, a do ich wnętrza włóż po łyżce masła. Nie zapomnij także o innych dodatkach, takich jak drobno rozdrobniony czosnek, posiekany koper ogrodowy. Zewnętrzne części ryby oprósz pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso ryby zawiń w srebrną folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy będzie już gorący, włóż do niego pstrągi. Zapiekaj przez pół godziny.

Przyrządzając rybę w piekarniku warto pamiętać o dodatkach takich jak masło czy cytryna. Masło klarowane podnosi walory smakowe pstrąga, z kolei odrobina cytryny neutralizuje intensywny, rybi aromat. Warto nadmienić, że w cytrynie występuje witamina C, silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze