Pstrąg z piekarnika - dlaczego warto go jeść, kalorie, z czym podawać, sposób przyrządzenia
Pstrąg z piekarnika to ciekawa propozycja na obiad lub podwieczorek. Potrawa ta jest niezwykle sycąca, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. W jej składzie znajdziemy sporą dawkę witamin, składniki mineralnych, a także kwasów omega-3. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika? Co jeszcze warto wiedzieć o takim jedzeniu?
1. Dlaczego warto jeść pstrąga z piekarnika?
Pstrąg z piekarnika smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowy. Zawiera w swoim składzie cenne kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę D, a także niezbędne naszemu organizmowi składniki mineralne takie jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo czy potas.
Ryba w wersji upieczonej zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż ta usmażona. Spożywanie dwóch porcji pstrąga tygodniowo zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe EPA i DHA.
2. Ile kalorii ma pstrąg z piekarnika?
100 gramów upieczonego pstrąga zawiera:
- 143 kalorii
- 7,72 gramów tłuszczu
- 0,62 gramów węglowodanów
- 17,37 gramów białka
Upieczona ryba zawiera pełnowartościowe białko, a także sporą ilość witamin i składników mineralnych. Powinny po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej, osoby regularnie uprawiające sport. Potrawa z pewnością zachwyci również wszystkich tych, którzy przestrzegają zasad zdrowego odżywiania.
Zobacz także:
3. Z czym podawać upieczonego pstrąga?
Z czym podawać pstrąga, aby podkreślić smak tej smacznej i pożywnej ryby? Upieczony pstrąg doskonale smakuje z upieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, a także świeżą surówką:
- z kapusty kiszonej, marchewek, pora oraz jabłek,
- z białej kapusty, cebuli, ogórka konserwowego, szczypiorku oraz majonezu
- z chrzanu, marchewek, jabłek oraz majonezu
- z selera, jabłek, orzechów włoskich, rodzynek oraz majonezu
- z marchewki, ananasa oraz jabłek
Doskonałym dodatkiem do upieczonego pstrąga będą również ugotowane na parze warzywa np. brokuły, kalafior, marchewka, brukselka.
4. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika?
Pstrąg z piekarnika jest potrawą niezwykle sycącą, pyszną, a przede wszystkim łatwą w przygotowaniu. Oto składniki niezbędne do przyrządzenia tego dania:
- dwie sztuki wypatroszonego pstrąga
- jeden pęczek świeżego kopru ogrodowego
- dwa ząbki czosnku
- masło
- pół łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Wypatroszone wcześniej pstrągi dokładnie umyj, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Ryby skrop oliwą, a do ich wnętrza włóż po łyżce masła. Nie zapomnij także o innych dodatkach, takich jak drobno rozdrobniony czosnek, posiekany koper ogrodowy. Zewnętrzne części ryby oprósz pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso ryby zawiń w srebrną folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy będzie już gorący, włóż do niego pstrągi. Zapiekaj przez pół godziny.
Przyrządzając rybę w piekarniku warto pamiętać o dodatkach takich jak masło czy cytryna. Masło klarowane podnosi walory smakowe pstrąga, z kolei odrobina cytryny neutralizuje intensywny, rybi aromat. Warto nadmienić, że w cytrynie występuje witamina C, silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.