Psychiatra wskazuje 7 produktów dla mózgu. Najlepiej go nakarmią
Choć w Polsce jeszcze niewiele się na ten temat mówi, w Stanach Zjednoczonych prężnie rozwija się psychiatria żywieniowa, badająca zmiany, jakie interwencje w diecie mogą wprowadzić w zdrowie psychiczne. Jeden z ekspertów w tej dziedzinie nauki wymienia produkty, które pokocha nasz mózg.
1. To jak się odżywiasz, ma wpływ na mózg
Dr Drew Ramsey to psychiatra, autor książek, m.in. "Eat to Beat Depression and Anxiety" i pracownik Columbia University College of Physicians and Surgeons. Jego zainteresowania naukowe skupiają się na psychiatrii żywieniowej. Według tej dziedziny nauki źródłem stanów zapalnych mózgu, które powiązane są z rozmaitymi schorzeniami centralnego układu nerwowego, jest niewłaściwe odżywianie.
W rozmowie z Mind Body Green dr Ramsey podkreśla, że istnieje wiele badań, które dowodzą, że to, w jaki sposób się odżywiamy, ma wpływ na nasze zdrowie psychiczne i pracę mózgu.
2. 7 produktów, które wspierają układ nerwowy
Dr Ramsey skupia się na produktach, które określane są mianem superfood. Stanowią źródło witamin i minerałów, przeciwutleniaczy, kwasów omega-3 i probiotyków, które mogą wpływać na stan psychiczny.
2.1. Kefir
Ekspert zauważa, że jest źródłem probiotyków, a zwłaszcza psychobiotyków, które wpływają na różnorodność mikrobiomu jelitowego i wspierają mózg poprzez oś jelitowo-mózgową.
Dodaje, że badania dowodzą wpływ psychobiotyków na poprawę funkcji poznawczych i zmniejszenie problemów z pamięcią, jakie pojawiają się w następstwie upływu czasu.
2.2. Anchois i małże
Choć tłuste ryby morskie to jedno z najlepszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, to dr Ramsey zachęca, by do diety włączyć także owoce morza i anchois. Tłumaczy, że małże mają niższą zawartość rtęci niż duże ryby, a jednocześnie są świetnym źródłem omega-3 niezbędnych dla mózgu.
2.3. Kiełki i mikroliście
W małym rozmiarze kryją skoncentrowaną zawartość witamin, minerałów i prozdrowotnych polifenoli. Choć kiełki znamy w Polsce od dawna, to warto również zwrócić uwagę na mikroliście (ang. microgreens), czyli formę pośrednią między kiełkami a dojrzałą roślin.
Badania wskazują, że zawierają m.in. witaminy C, E, K, kwas foliowy, wapń, magnez, żelazo, potas, cynk czy selen, a stężenie mikroskładników może być nawet większe niż w dojrzałej roślinie.
2.4. Orzechy nerkowca
Choć o orzechach włoskich mówi się, że to superfood dla mózgu, dr Ramsey zwraca uwagę na orzechy nerkowca. Przypomina, że są cennym źródłem żelaza, którego często w naszej diecie brakuje, a które jest kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu.
2.5. Owoce jagodowe
Kolejny produkt na liście psychiatry. Jedno z badań w "Neural Regeneration Research" wykazało, że owoce jagodowe mogą zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym związanym z wiekiem oraz poprawiać funkcje motoryczne i poznawcze.
2.6. Soczewica
Lekarz wyjaśnia, że soczewica plasuje się wysoko w jego "antydepresyjnej skali żywieniowej" z uwagi na wysoką zawartość kwasu foliowego. Niedobór witaminy B9 powiązany jest bowiem z depresją i wyższym ryzykiem demencji.
2.7. Gorzka czekolada
Psychiatra uważa, że gorzka czekolada jest pokarmem wspierającym mózg. Badania wskazują, że może pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, a także usprawniać przepływ krwi do mózgu i wspierać funkcje poznawcze.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl