Puree ziemniaczane - tradycyjne, z warzywami, z groszkiem
Puree ziemniaczane jest jednym z podstawowych dodatków do dań. Wykonanie puree ziemniaczanego jest naprawdę proste, trzeba jednak przestarzegać kilku zasad. Poniżej podamy kilka przepiosów na puree ziemniaczne zarówno te tradycyjne jak i lekko zmodyfikowane.
1. Puree ziemniaczane - tradycyjne
Wszyscy najczęściej wykorzystują do obiadu tradycyjne puree ziemniaczane. Aby je przygotować będziemy potrzebować:
- 1 kg ziemniaków
- 8 łyżek gorącego mleka
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeży pieprz
Gdy mamy już składniki to przechodzimy do przygotowania puree ziemniaczanego. Na samym początku gotujemy ziemniaki, a następnie je odcedzamy. Jeszcze gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę i wlewamy powoli gorące mleko. Na koniec dodajemy masło i ucieramy wszystko na gładką i puszystą masę. Smacznego!
2. Puree ziemniaczane - puree z warzywami
Podany przepis na sałatkę jest dobrym pomysłem na przykład na przekąskę lub danie na ciekawą kolację. To warzywne danie nie tylko zaspokoi głód, ale także dostarczy odpowiednich wartości odżywczych, dzięki obecności warzyw.
Składniki do puree ziemniaczanego z warzywami :
- ziemniaki,
- masło,
- czosnek do purée,
- jogurt grecki,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- brokuły,
- zielona fasola,
- śmietana kremówka,
- czerwona cebula,
- pieczarki,
Obierz i umyj ziemniaki i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, gdy będą już bardzo miękkie. Na małym ogniu podsmaż czosnek. Obydwa składniki wrzuć do blendera, dodaj jogurt grecki, trochę masła i zmiksuj na jednolite purée. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę, po pewnym czasie dodaj trochę masła. Dodaj pieczarki i brokuły, szczyptę soli i duś na wolnym ogniu. Po 10 minutach dodaj fasolę i wymieszaj. Na koniec dodaj łyżkę śmietany, wymieszaj i zostaw jeszcze na dwie minuty. Uważaj, aby warzywa się nie rozgotowały. Na talerzu najpierw połóż warzywa, a na wierzch kulkę ziemniaczanego purée.
Zobacz także:
3. Puree ziemniaczane - puree z groszkiem
Jeśli chcemy dodać trochę urozmaicenia do naszego puree ziemniaczanego możemy przyrządzi puree ziemniaczne z groszkiem. Aby je przygotować będą potrzebne następujące składniki:
500 g ziemniaków sól 1 cytryna 4 gałązki mięty 300 g mrożonego groszku 250 ml mleka 50 g masła
Przygotowanie puree ziemniaczanego z groszkiem zaczynamy od gotowania ziemniaków. Na koniec gotowania (około 5 minut przed końcem) do ziemniaków dodajemy groszek. Mięte siekamy bardzo drobno a z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Ugotowane ziemniaki z groszkiem przepuszczamy przez praskę. Następnie dodajemy mleko, masło oraz wcześniej posiekaną mięte oraz cytrynę. Doprawimy wszystko solą i pieprzem i mieszamy na gładką masę.