Trwa ładowanie...

Ratują wątrobę. Jedz do woli, zawierają mnóstwo antyrakowych polifenoli

 Katarzyna Prus
06.06.2023 17:51
Najzdrowsze owoce. Skutecznie wspierają wątrobę
Najzdrowsze owoce. Skutecznie wspierają wątrobę (Getty Images)

Owoce jagodowe to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy i bezcenne wsparcie dla wątroby. Warto po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy jest na nie sezon. O ten kluczowy dla organizmu gruczoł zatroszczą się także inne owoce.

spis treści

1. Jagodowa bomba przeciwutleniaczy

Sekretem owoców jagodowych, do których należą m.in. borówki, maliny, jeżyny czy żurawina, są antocyjany. To przeciwutleniacze, które pełnią w organizmie funkcje ochronne, działają profilaktycznie i leczniczo.

Antocyjany mają między innymi zbawienny wpływ na wątrobę: chronią ją przed uszkodzeniami, a także pomagają w leczeniu jej chorób.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Badanie na szczurach prowadzone przez naukowców z Guiyang Medical College w Chinach, wskazały między innymi, że sok z jagód pomaga w przypadku zwłóknienia wątroby.

Owoce jagodowe wspierają wątrobę
Owoce jagodowe wspierają wątrobę (Getty Images)

Bogate w przeciwutleniacze są także ciemne winogrona. Najlepiej jeść całe winogrona, razem ze skórką i pestkami, które również są cenne dla zdrowia.

2. Cytrusy pełne polifenoli

O wątrobę zatroszczą się też cytrusy. Warto więc sięgać po pomarańcze, cytryny czy grejpfruty, które są bogate w polifenole. To antyrakowe związki. Wykazano, że zabijają komórki rakowe w przypadku białaczki szpikowej, raka skóry, piersi, prostaty, jamy ustnej oraz nerki.

Jedną z supermocy tych niezwykle cennych dla zdrowia związków jest ochrona wątroby i łagodzenie stanów zapalnych.

Badania naukowe chińskich naukowców opublikowane w National Library of Medicine wykazały, że grejpfruty mogą m.in. zniwelować szkodliwe skutki picia alkoholu. Swoją szczególną moc zawdzięczają naringinie.

To dzięki temu przeciwutleniaczowi chronią przed stłuszczeniem wątroby, które może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń i marskości.

Naukowcy zauważyli, że naringina może hamować szkodliwe skutki picia alkoholu, poprzez osłabianie akumulacji lipidów oraz zmniejszanie stresu oksydacyjnego.

Dla zdrowej wątroby warto też sięgać po opuncję, która może osłabiać proces gromadzenia się tłuszczu w wątrobie i zmniejszać stany zapalne.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze