Reguluje cholesterol i pomaga schudnąć. Cenne w profilaktyce raka jelita grubego

Łubin to nie tylko piękny wiosenny kwiat. Nasiona tej rośliny można spożywać i śmiało zastąpią ciecierzycę, soczewicę lub soję. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie odmiany można jeść, gdyż niektóre są trujące.

Łubin stanowi wartościowe źródło białka, zawiera witaminy z grupy BŁubin stanowi wartościowe źródło białka, zawiera witaminy z grupy B
Źródło zdjęć: © Getty Images

Łubin do jedzenia

W naszym kraju łubin głównie kojarzy się z rośliną ozdobną. Nic w tym dziwnego, bo kwiaty wyglądają przepięknie, niekiedy jednak uprawiany jest też w celach pastewnych. Do najczęściej spotykanych gatunków należy:

  • łubin trwały (Lupinus polyphyllus),
  • łubin zmienny (Lupinus mutabilis),
  • łubin biały (Lupinus albus),
  • łubin wąskolistny (Lupinus angustifolius),
  • łubin żółty (Lupinus luteus).

Nasze ogrody zwykle zdobi łubin trwały, jednak należy on do gatunków gorzkich i niejadalnych. Bezpieczne do spożycia są odmiany słodkie, czyli łubin żółty, biały oraz wąskolistny.

Niezwykłe nasiona mogą zapobiegać nowotworom

Gorzki łubin charakteryzuje się obecnością trujących alkaloidów o nazwie łubinina i sparteina. Spożycie może wywołać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak zawroty głowy, kołatanie serca, dezorientacja oraz mdłości.

Łubin zwykle kojarzymy z pięknymi kwiatami
Łubin zwykle kojarzymy z pięknymi kwiatami © Pixabay

Korzyści zdrowotne

Jadalne odmiany rośliny są jednak bardzo zdrowie. Łubin stanowi wartościowe źródło białka, zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i D, wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pełno w nim także błonnika, przeciwutleniaczy i aminokwasów.

Nasiona rośliny są bardzo sycące i odżywcze, korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, zapobiegają zaparciom przez co chronią przed rakiem jelita grubego oraz poprawiają przemianę materii. Łubin cechuje też niski indeks glikemiczny. Jedzony regularnie reguluje poziom cholesterolu.

To doskonały produkt nie tylko dla wegetarian i wegan, ale także osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy. Mogą go jeść także diabetycy. Warto też dodać, że nie zawiera glutenu, co jest ważne dla osób z alergiami pokarmowymi.

Nasiona mogą okazać się wartościową przekąską
Nasiona mogą okazać się wartościową przekąską © Getty

Przygotowanie nasion

Łubin może być spożywany jedynie po ugotowaniu, nie należy jeść surowych nasion. By odpowiednio je przygotować, należy zalać je wodą z dodatkiem soli i moczyć przez dobę. Po tym czasie gotujemy je do czasu aż zmiękną, czyli ok. 2 godziny.

W kuchni z powodzeniem zastąpią soję, soczewicę lub ciecierzycę. Nadają się do przygotowania hummusu, sprawdzą się w towarzystwie warzyw, mięsa, w zupie i sałatce.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka