Kasze, które królują na polskich stołach
1 z 7Kasze
Kasza to jeden z głównych składników kuchni wegańskiej. Ale coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i zawartość minerałów oraz witamin powinny na stałe wejść do domowego jadłospisu. W kuchni wykorzystujemy kilka rodzajów kasz.
Jedną z najbardziej znanych jest gryczana wytwarzana z gryki. Popularna jest także kasza jaglana wytwarzana z prosa. Natomiast perłowa i pęczak produkowane są z jęczmienia. Kasze to źródło skrobi, potrzebnej do prawidłowej pracy komórek i mózgu oraz witamin z grupy B. Zawierają także witaminę E, żelazo, potas, magnez, wapń oraz cynk i krzem. Są bogate w błonnik i węglowodany, dlatego powinny je jeść osoby z wysokim cholesterolem, ciśnieniowcy, cukrzycy. Kasze są bardziej wartościowe pod względem ilości i jakości składników odżywczych niż makaron czy ryż.