Groch – charakterystyka, uprawa, białko, wartości odżywcze, odchudzanie, właściwości zdrowotne

Groch jest rośliną strączkową należącą do rodziny bobowatych. Można wymienić kilka odmian grochu, z którego można przygotować różne potrawy. Jakie właściwości ma groch? Dlaczego warto go jeść?

Groch – charakterystyka, uprawa, białko, wartości odżywcze, odchudzanie, właściwości zdrowotneGroch – charakterystyka, uprawa, białko, wartości odżywcze, odchudzanie, właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Flickr

Charakterystyka grochu

Owocem grochu jest strąk z nasionami. W jednym strąku może znajdować się od 3 do 10 nasion. Ze względu na budowę strąków można wyróżnić groch cukrowy i groch łuskowy.

Można wyróżnić do 7 odmian grochu. Najbardziej popularne to:

  • groch zielony
  • groch biały
  • groch żółty

#dziejesienazywo: Jadłospis diety wegańskiej

Uprawa grochu

Uprawa grochu cukrowego jest bardzo prosta. Ponieważ nie jest to roślina wymagająca, z powodzeniem może być uprawiana na działkach i w przydomowych ogródkach. Groch cukrowy zbiera się gdy strąki są w pełni wyrośnięte. Groszek cukrowy sieje się w marcu, a zbiorami można cieszyć się już w czerwcu. W grochu cukrowym można jeść zarówno nasiona jak i strąk.

Groch łuskowy zbiera się po całkowitym wyrośnięciu strąków. Nasiona w grochu łuskowym muszą być w pełni wykształcone. Nasiona grochu łuskowego się suszy. Spożywa się tylko nasiona grochu łuskowego, strąk nie nadaje się do jedzenia.

Źródło białka

Groch jest bardzo dobrym źródłem białka. Groch zawiera dużo lizyny i treoniny. Znajduje się w nim także dużo aminokwasów egzogennych, które nie są produkowane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywienia. Dużo więcej białka zawiera groch suchy w 100 g suchego grochu znajdziemy 23,8 g białka. W grochu ugotowany białka jest znacznie mniej (8 g na 100 g).

Ze względu na obecność białka groch ma duże znaczenie w diecie wegan i wegetarian. Białko odgrywa ważną rolę w budowie mięśni. Bardzo ważne jest, aby dieta była zbilansowana i posiadała tyle białka ile potrzeba organizmowi.

Wartości odżywcze grochu

100 g ugotowanego grochu zawiera 118 kalorii. Groch jest także źródłem węglowodanów i tłuszczu. Groch jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Groch jest także dobrym źródłem witamin. Witaminy, które znajdziemy w grochu to: witamina K, witamina A, witamina C, tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6 oraz kwas foliowy.

Groch to nie tylko witaminy i białko, ale i minerały takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk i sód.

czy groch pomaga w odchudzaniu?

Mogłoby się wydawać, że grochu nie powinny jeść osoby, które chcą zrzucić wagę. Okazuje się jednak, że groch jest swoistym „cukierkiem” dla osób, które się odchudzają. Groch cukrowy ma bardzo mało kalorii, a jednocześnie dzięki zawartości błonnika dobrze uwalnia energię i mamy poczucie sytości przez długi czas.

Właściwości zdrowotne

Groch obniża poziom złego cholesterolu. Bardzo dobrze wpływa na układ naczyniowy i serce. Jeżeli nasza dieta będzie bogata w groch istnieje mniejsze ryzyko zachorowania na miażdżycę. Związki zawarte w grochu wpływają także na nie powstawaniu zakrzepów i rozwojowi zakrzepicy.

Jedzenie grochu wpływa także na wzrok. Głównie dzięki obecności luteiny. Dieta bogata w groch może przeciwdziałać nadmiernemu zmęczeniu oczu, powstawaniu zwyrodnienia w obrębie plamki żółtej czy katarakty.

Groch powinny spożywać osoby, które chorują na anemię. Dzięki zawartości żelaza groch podnosi poziom hemoglobiny we krwi. Jest także polecany w diecie przeciwnowotworowej. Dzięki niemu lepiej funkcjonuje układ odpornościowy i przemiana materii.

Ponieważ groch jest dobrym składnikiem błonnika może przeciwdziałać różnego rodzaju chorobom jelita grubego.

Ile kalorii ma surowy groch?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 197 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna352 kcal693 kcal
Białko23,8 g46,9 g
Węglowodany63,7 g126 g
Cukier8,00 g15,76 g
Błonnik25,5 g50,2 g
Tłuszcz1,16 g2,29 g
Tłuszcze nasycone0,16 g0,32 g
Tłuszcze jednonienasycone0,24 g0,48 g
Tłuszcze wielonienasycone0,50 g0,98 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,80 mg3,55 mg
Równoważnik folianów274 µg540 µg
Witamina B1 - tiamina0,73 mg1,43 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,22 mg0,42 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,89 mg5,69 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,76 mg3,46 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,17 mg0,34 mg
Witamina B9 - kwas foliowy274 µg540 µg
Witamina B4 - cholina95,5 mg188 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A149 i.u.294 i.u.
Witamina A7,00 µg RAE13,79 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten89,0 µg175 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,09 mg0,18 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K14,50 µg28,6 µg
Wapń37,0 mg72,9 mg
Żelazo4,82 mg9,50 mg
Magnez49,0 mg96,5 mg
Fosfor321 mg632 mg
Potas823 mg1,621 mg
Sód15,00 mg29,6 mg
Cynk3,55 mg6,99 mg
Miedź0,82 mg1,61 mg
Mangan1,22 mg2,40 mg
Selen4,10 µg8,08 µg
Woda8,62 g16,98 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka