Różnice między czarnymi jagodami a borówkami amerykańskimi. Sprawdź, które są zdrowsze
1 z 8Problem z nazewnictwem
Borówki amerykańskie (po lewej) są większe, jaśniejsze i bardziej spłaszczone niż borówki czarne (po prawej) [123rf.com]
Borówka czarna (czyli jagoda) i borówka amerykańska (borówka wysoka) należą do rodziny wrzosowatych. Różnią się między sobą wielkością i smakiem owoców, a także właściwościami zdrowotnymi.
Borówki amerykańskie są większe niż jagody. Mają ciemnoniebieski kolor, nie są idealnie okrągłe, a po ich przekrojeniu nie wypływa sok. Jagody są mniejsze, ciemniejsze, a ich sok jest brudzący i czerwono-fioletowy.
Obie odmiany bogate są w witaminy i minerały. Jagoda zawiera selen, cynk, miedź, mangan, witaminy A, B, C i PP. Borówki amerykańskie są źródłem wapnia, magnezu, potasu, a także witaminy C i błonnika.
Zobacz galerię i dowiedz się, jakie właściwości mają te owoce.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Udrażnia zatkane tętnice. Wymiata złogi cholesterolu LDL