Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ryba z piekarnika - składniki, sposób przygotowania

Avatar placeholder
16.04.2021 10:19
Ryba z piekarnika - składniki, sposób przygotowania
Ryba z piekarnika - składniki, sposób przygotowania

Ryba z piekarnika przygotowana w opisany w tym artykule sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby z piekarnika cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.

spis treści

1. Ryba z piekarnika - składniki

  • 1 duża ryba,
  • przyprawa do ryb,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
  • cytryna,
  • folia aluminiowa.
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza [10 zdjęć]

Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby i owoce morza. Przejdź dalej i sprawdź, które gatunki

zobacz galerię
Zobacz film: "Ryba na wakacjach nie zawsze zdrowa"

2. Ryba z piekarnika - sposób przygotowania

Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z połowy cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º C, piec przez 10 minut. Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.

3. Ryba z piekarnika - komentarz

Dodatkowym źródłem witamin w rybie z piekarnika jest pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A – kwas foliowy i żelazo. Ryba z piekarnika obfituje w pełnowartościowe białko. Ryba z piekarnika polecana jest osobom, które praktykują odchudzanie się, wykonują ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy preferują zdrowe odżywianie.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie100,5 kcal
Białka20,9 g
Tłuszcze1,25 g
Cholesterol65,0 mg
Węglowodany1,4 g
Błonnik0,41 g
Witamina C15,2 mg
Witamina A60,84 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze