Ryba z piekarnika - składniki, sposób przygotowania
Ryba z piekarnika przygotowana w opisany w tym artykule sposób będzie smaczna, niskokaloryczna i lekkostrawna. Odrobina masła podnosi walory smakowe, gdyż masło jest nośnikiem smaku. Skropienie ryby z piekarnika cytryną neutralizuje przykry zapach oraz wzbogaca potrawę w witaminę C, której ryby nie zawierają.
1. Ryba z piekarnika - składniki
- 1 duża ryba,
- przyprawa do ryb,
- 1 łyżeczka masła,
- 2-3 gałązki zielonej pietruszki,
- cytryna,
- folia aluminiowa.
2. Ryba z piekarnika - sposób przygotowania
Rybę oprószyć przyprawą, pokropić sokiem z połowy cytryny, do środka włożyć masło i pietruszkę. Położyć na foli w piekarniku nagrzanym do ok. 200º C, piec przez 10 minut. Przełożyć na talerz, przyozdobić plasterkami cytryny i natką.
3. Ryba z piekarnika - komentarz
Dodatkowym źródłem witamin w rybie z piekarnika jest pietruszka – również bogata w witaminę C, ale także w witaminę A – kwas foliowy i żelazo. Ryba z piekarnika obfituje w pełnowartościowe białko. Ryba z piekarnika polecana jest osobom, które praktykują odchudzanie się, wykonują ćwiczenia siłowe i wszystkim tym, którzy preferują zdrowe odżywianie.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 100,5 kcal |
Białka | 20,9 g |
Tłuszcze | 1,25 g |
Cholesterol | 65,0 mg |
Węglowodany | 1,4 g |
Błonnik | 0,41 g |
Witamina C | 15,2 mg |
Witamina A | 60,84 µg |